4Gume.com Logo

Guma za sve vremenske uslove

  01. april 2012.

  Hanover, Nemačka (AFP) 23. april, 2012.

  Da li vam je dosadilo da zamenjujete letnje gume zimskim savake jeseni i zimske letnjim svakog proleća? Ili kada se za vreme dugog putovanja vremenski uslovi iznenada menjaju?

  Ta pitanja će možda uskoro, kako tvrdi grupa istaraživača univerziteta u Lajpcigu, koja je razvila prvu “inteligentnu gumu”, postati prošlost. Ova guma se automatski prilagođava preovlađujućim vremenskim uslovima čak i dok vozite.

  Tim istraživača Univerziteta primenjenih nauka iz Lajpciga, na čijem čelu je bio Detlif Rimer, predstavio je “prilagodljivu gumu”  na najvećem industrijskom sajmu u Hanoveru (od 23 - 27. aprila).

   “Današnji izbor guma uvek je kompromis između sposobnosti kočenja i potrošnje goriva“, rekao je Rimer.
  “Vozač automobila se susreće sa svim vrstama vremenskih uslova, a gume se ne mogu menjati u toku vožnje”.

  Ali Rimerova “prilagodljiva guma” je opremljena elektronskim senzorima koji prepoznaju različite vrste terena - auto put ili neasfaltiran put - da li je vreme suvo, pada kiša ili sneg. U skladu s tim, profil gume se automatski podiže ili proširuje, čak i kada je automobil u pokretu.

  “To znači da je na vašem automobilu uvek najbolja moguća guma, čak i kada je automobil u pokretu”, rekao Rimer je s oduševljenjem.
  “Vozač više ne mora da misli o adaptaciji guma na vremenske uslove. Guma sama “misli” o tome.”

  Guma je još uvek daleko od završenog proizvoda i istraživanja su još uvek u toku, posebno na materijalima koji se koriste za pokretljive delove profila gume.

  “Ali mi smo to u svakom slučaju već patentirali”