4Gume.com Logo

Inovacija protiv isticanja vazduha iz gume

  01. novembar 2011.

  Inovacija protiv isticanja vazduha iz gume

  LAS VEGAS (Nov. 3, 2011) – Održavanje propisnog pritiska u gumama moglo bi zavisiti koliko od korozije felne i poroznosti aluminijuma toliko i od stanja gume i ventila, kako je izjavio kanadski pronalazač i bivši vlasnik prodavnice automobila koji je razvio fleksibilnu membranu koja pokriva unutrašnji deo točka i sprečava isticanje vazduha kroz gume.

  Piter Gilbert (Peter Gilbert) iz Čatama (Chatham), Ontario, je proteklih šest godina razvijao proizvod, poznat pod imenom RIMLiner (Rimlajner), pošto je u svom porodičnom auto servisu uočio brojne slučajeve gubitka vazduha na mestu gde guma naleže na felnu. Uzrok ove pojave je korozija i deformisanja aluminijumskih felni.  „Osnovna ideja je da se eliminiše direktan dodir gume i točka“ rekao je gospodin Gilbert za vreme intervjua na 2011 SEMA Show u Las Vegasu gde je proizvod predstavio proizvođač ABC Group Inc.

  „Mi  smo pratili stanje zaštitnog sloja felne ali je on bio oštećen svaki put kada je guma menjana.” rekao je gospodin Gilbert.
  To je konačno ubedilo Gilberta da nastavi sa pokušajima da razvije barijeru nepropusnu za vazduh i da njome pokrije unutrašnjost točka. Aluminijumske felne propadaju tokom vremena, neke brže od drugih, rekao je Gilbert. koji je na štandu ABC Group izložio  tri godine staru alu felnu sa vozila marke Chrysler. Felna je bila udubljena na mestu naleganja gume na felnu i korozija je bila vidljiva na izloženoj unutrašnjoj strani.

  Istraživanja koje je na internetu obavio magazin Tire Business na temu „poroznost alu felni“ su potvrdila da poroznost može biti problem. Istraživanje je takođe uticalo na proizvođače koji u svojim servisnim uputstvima objašnjavaju kako taj problem treba rešavati.

  Posle završenog razvoja, testiranja i patentiranja proizvoda - u osnovi obruča od livenih termoplastičnih elastomera oblikovanih da odgovaraju unutrašnjoj konturi točka - Gilbertu je bio potreban proizvođač.
  „Odlučio sam da krenem od najboljih, šaljući uzorke i biznis planove glavnim proizvođačima,“ rekao je Gilbert.

  ABC Group koja ima fabriku u Ontariu, bila je očigledan izbor jer ima iskustva u proizvodnji auto delova, kao što su homokinetički zglobovi i drugi delovi namenjeni oštrim uslovima okoline. Konačno su dve strane ugovorile posao i ABC je počeo da proizvodi nekoliko veličina.

  RIMLiner se montira korišćenjem standardne opreme za montažu guma i ne utiče na proces montaže gume. Nezavisna ispitivanja na putu su pokazala da gume montirane na felne sa RIMLiner-om nemaju lošije performanse, a u nekim slučajevima prijanjanje na felnu je još bolje.

  ABC Group koja ima fabriku u Ontariu, bila je očigledan izbor jer ima iskustva u proizvodnji auto delova, kao što su homokinetički zglobovi i drugi delovi namenjeni oštrim uslovima okoline.  Konačno su se dva proizvođača došla na ugovaranje i ABC je počeo početnu proizvodnju nekoliko veličina.
  RIMLiner se montira korišćenjem standardne opreme za montažu guma i ne utiče na proces montaže gume. Nezavisna ispitivanja na putu su pokazala da gume montirane na felne sa RIMLiner-om nemaju lošije performanse, a u nekim slučajevima prijanjanje na felnu je još bolje.
  Pema rečima direktora naprednih proizvoda Skota Velmana (Scott Wellman), ABC Group još nije formirala cenovnik, a upravo se prave planovi distribucije. ABC je u pregovorima s kupcima felni o korišćenju proizvoda kao originalne opreme, delimično i pitanja njihovih mogućnost da odgovore na zahteve iz garancije.

  TireBusiness