4Gume.com Logo

Iz „Trajala” milion guma za „Fijat”

  01. februar 2009.

  Kruševac – Poslovodstvo "Trajala" je juče objavilo da su pri kraju pregovori sa italijanskim "Fijatom" o isporuci milion auto-guma godišnje.

  Generalni direktor te kruševačke korporacije Hristo Krušarski je juče rekao novinarima da je ostalo da do kraja marta proradi nova mašina za "konfekcioniranje guma, što će znatno poboljšati kvalitet" i da uskoro stignu rezultati ispitivanja guma u jednoj nezavisnoj laboratoriji.

  On je kazao da se ugovor neće odnositi samo na "Fijatove" pogone u Kragujevcu, već da će kruševački proizvođač snabdevati celu "Fijat grupu", a da će nakon instaliranja nove mašine imati proizvodnju od oko 8.000 guma dnevno.

  On je kazao da u okviru korporacije "Trajal" radi četiri od pet fabrika, sa 75 odsto kapaciteta, i da se nada da će u martu imati stoprocentnu uposlenost kapaciteta. "U januaru smo ostvarili obim proizvodnje od 1,4 miliona evra, plan za februar je tri miliona evra", kazao je on i dodao da očekuje da se 70 odsto robe plasira na inostrana tržišta, pre svega u Nemačku, Englesku i Rusiju.

  Krušarski je kazao da se plate zaposlenih izmiruju uz neznatno kašnjenje, a da su odnosi uprave i sindikata dobri.

  "Trajal" je privatizovan novembra 2006. godine kada je, za oko 12 miliona evra većinski kapital firme kupila bugarska kompanija Brikel EAD, uz obavezu da u prvih pet godina u firmu investira 25 miliona evra.

  Beta [04/02/2010]