4Gume.com Logo

Izazovi pri razvoju pneumatika vrhunskih performansi

  01. mart 2011.

   

  Prodaja vozila visokih performansi u Evropi i dalje vrtoglavo raste. Zato i segment pneumatika vrhunskih performansi (UHP) u gumarskoj industriji najbrže raste. Pošto su čak i u kategoriji 'porodičnih limuzina' vozila sve veća, teža i brža, raste potražnja pneumatika koji mogu da zadovolje zahteve tako teških i snažnih automobila. Njihova impresivna težina i snaga, uz činjenicu da mnoga današnja vozila visokih performansi imaju težište na dosta većoj visini (vozila SUV), postavlja određene zahteve za pneumatike koji predstavljaju veliki izazov.

  Razvojni inženjer Percy Lemaire, vođa grupe za razvoj pneumatika UHP u Colmar-Bergu u Luksemburgu, dobro poznaje sve vrste zahteva u pogledu performansi koje mora da ispuni pneumatik Goodyear UHP pre nego što može da ide u proizvodnju. Zadatak njegove grupe je da tehnološke granice razvoja pomera u smeru kompleksnih pneumatika UHP, kakav je novi Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2, koji će vozačima nuditi poboljšanu upravljivost, prianjanje i kočenje – a to su ključni pokazatelji sigurnosti – i to u vrlo različitim vremenskim prilikama i vrlo različitim uslovima na putu.

  Ali, šta je zapravo pneumatik vrhunskih performansi i kome je potreban? Lemaire će nam detaljnije objasniti šta sve obuhvata i zašto je važan razvoj pneumatika kakav je Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2.

  Koje su ključne razlike između vrhunskog i standardnog pneumatika?

  Percy Lemaire: U svojoj ponudi imamo pneumatike za vrlo različita vozila i razne vrste upotrebe, od standardnih pneumatika prikladnih za manja gradska vozila do pneumatika visokih i čak vrhunskih performansi za teža i vrlo snažna vozila. Naravno, postoje i pneumatici za specijalne vremenske uslove ili specijalne vrste upotrebe, kao što su npr. zimski, letnji ili 4x4, da pomenem samo neke od njih.
  Između dva ekstremna pneumatika, UHP i standardnog, postoje neke bitne razlike - kod standardnih pneumatika naš cilj je da razvijemo po ceni povoljan pneumatik koji omogućava udobnu vožnju i visok nivo prijanjanja na mokrom putu za manja vozila, dok je pri razvoju pneumatika UHP naš cilj da pneumatik obezbedi snažnim automobilima izuzetno visok nivo sigurnosti i vrhunske performanse vozila u raznim uslovima i pri velikim brzinama. Zato se ovi pneumatici razlikuju od standardnih sa više aspekata - po korišćenoj smeši, po konstrukciji i često čak po dimenzijama.
  Pre svega, smeša koju koristimo kod pneumatika UHP, kao što je Eagle F1 Asymmetric 2, mnoge svoje karakteristike vuče iz smeše za trkačke pneumatike. Može da sadrži više silike i lepljivih smola koje se ne nalaze u smešama za standardne pneumatike.
  Za Eagle F1 Asymmetric 2 smo takođe razvili novu, čvršću dijagonalnu karkasu. Dok su ulošci u pneumatiku obično postavljeni pod uglom od 90 stepeni, u pneumatiku Eagle F1 Asymmetric 2 taj ugao je manji što doprinosi većoj čvrstoći na torziju i preciznijem upravljanju, kao i boljoj vodljivosti i kočenju na suvim putnim površinama.

  Ko će imati koristi od pneumatika UHP?

  Percy Lemaire: Za pneumatike UHP vidim dve glavne grupe korisnika. U prvoj grupi su vozači koji od svojih snažnih vozila traže optimalnu vodljivost – kako na suvim tako i na mokrim putevima. Ovim vozačima je potrebno maksimalno prijanjanje i zato traže pneumatike sa vrhunskim karakteristikama da bi mogli da voze sportski, ali još uvek sigurno.
  U drugoj grupi, pneumatici UHP su interesantni za vozače teških i jakih porodičnih i službenih automobila koji žele da budu spremni da u opasnoj situaciji u trenutku reaguju. Ovim vozačima je najvažnija sigurnost, zato traže pneumatike koji omogućavaju sigurnost na najvišem nivou – u svim uslovima vožnje i raznim situacijama na putu.
  Novi pneumatik Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 je namenski razvijen sa ciljem da ponudi poboljšane sigurnosne parametre kao što je, na primer, kraći put zaustavljanja na mokroj i suvoj podlozi. Vrhunska vodljivost u vožnji pravo na mokroj kao i na suvoj podlozi je kod našeg novog pneumatika još jedan važan parametar.

  Koja najvažnija tehnološka dostignuća sadrži Eagle F1 Asymmetric 2?

  Percy Lemaire: Tehnologija aktivnog kočenja (ActiveBraking Technology) u novom pneumatiku Eagle F1 Asymmetric 2 znači da se, pri povećanom opterećenju usled kočenja, blokovi u gazećem sloju raširuju. Na taj način se povećava površina naleganja pneumatika na podlogu. Dok se klasični blokovi pri kočenju ne menjaju, ovde povećana površina naleganja obezbeđuje bolje prianjanje i kraći put zaustavljanja koje postiže Eagle F1 Asymmetric 2.

  Gde Goodyear razvija svoje pneumatike vrhunskih performansi?

  Percy Lemaire: U slučaju Eagle F1 Asymmetric 2 razvoj se odvija globalno, u sva tri Inovacijska centra Goodyear - u Luksemburgu, Nemačkoj i SAD. Vođenje smo, inače, preuzeli ovde, u Luksemburgu, ali smo za određena specifična znanja ili poznavanje lokalnih tržišta računali na grupe u Hanau, Nemačka, i Akronu, Ohio, koje su nam pomagale da razvijemo proizvod u skladu sa zahtevima raznih tržišta. Grupa iz Nemačke ima mnogo iskustva u razvoju sportskih pneumatika, tako da nam je mnogo pomogla podacima sa 'trkačkog' aspekta. Američka grupa se potrudila da sve vreme razvoja uvažavamo i specifične zahteve tržišta Severne Amerike i Azije, kao što su udobnost, kilometraža i buka.

  Koliko članova je imala grupa koja je radila na tom projektu i kakva specifična znanja se zahtevaju od grupe zadužene za razvoj pneumatika UHP?

  Percy Lemaire: Naša grupa je obuhvatala više od 50 inženjera raznih kvalifikacija i sposobnosti. Imamo projektante i konceptualne inženjere koji projektuju osnovni oblik pneumatika, pri čemu koriste kompjutersku simulaciju, zatim su tu stručnjaci za dezene, materijale i smeše, takođe imamo grupu koja radi na konstrukciji pneumatika. Naravno, imamo i ljude čiji je zadatak da 'beta verziju' pneumatika dovedu do proizvoda zrelog za proizvodnju. Razvoj pneumatika kakav je Eagle F1 Asymmetric 2 je vrlo kompleksan postupak koji traži i do tri godine rada. Novi proizvod mora uspešno da prebrodi nebrojene kontrole i testove i mora u potpunosti da zadovolji kriterijume u pogledu performansi pre nego što pređe u sledeću fazu procesa razvoja.”

  Da li se pneumatici vrhunskih performansi testiraju drukčije od standardnih?

  Percy Lemaire: Svi pneumatici – letnji ili zimski, standardni ili UHP, uvek su podvrgnuti seriji testova. Testiramo, između ostalog, kočenje i vodljivost na raznim mokrim i suvim površinama, kod letnjih su to mokre i suve, a kod zimskih još i zasnežene i zaleđene površine.

  Testovi pneumatika UHP se razlikuju po vrstama podloge, stazama za testiranje i vozilima na kojima ih testiramo. Ove pneumatike skoro uvek ispitujemo na trkačkim stazama ili stazama izričito namenjenim testiranju pneumatika UHP. Na njima možemo opet i opet da ih podvrgavamo ekstremnim uslovima u pogledu brzine koju mogu da postignu na određenoj stazi, ili bočnih sila koje mogu da podnesu u određenim krivinama. Testiranje voznih karakteristika na raznovrsnim kružnim stazama, od kojih svaka predstavlja izazov za sebe, omogućava nam da pneumatike ispitamo do krajnjih granica.

  Eagle F1 Asymmetric 2 smo ispitivali na našim stazama za testiranje u Francuskoj i Luksemburgu, obe staze su specijalno namenjene testiranju pneumatika i omogućavaju nam precizniji uvid u performanse pneumatika pri oštrom skretanju. Išli smo takođe na jedinstvenu stazu za testiranje Nardò u Italiji na kojoj smo ispitivali izdržljivost pneumatika na velikim brzinama.

  Novi Eagle F1 Asymmetric 2 smo ispitivali u Španiji i Severnoj Americi, kao i na stazi Nordschleife trkališta Nürburgring u Nemačkoj koja je nesumnjivo jedna od najzahtevnijih staza na svetu. Sa svoje 73 krivine, usponima od 18 procenata i 290 metara visinske razlike, Nordschleife je sigurno najteža trkačka staza na svetu. Na 20,83 kilometara brda i dolina sa raznim vrstama asfalta mogli smo da ispitamo pneumatik u uslovima koji najbolje odgovaraju stvarnim uslovima vožnje.

  Da li može da se razvije pneumatik vrhunskih performansi koji bi istovremeno bio prijatan za životnu sredinu?

  Percy Lemaire: Definitivno! Postići poboljšane vozne karakteristike i sigurnost na jednoj strani, a na drugoj u najvećoj meri smanjiti uticaj na životnu sredinu predstavlja, zapravo, poseban izazov. Naš cilj je bio vrlo zahtevan - poboljšati prijanjanje i istovremeno smanjiti otpor kotrljanja pneumatika. Novi Eagle F1 Asymmetric 2 odlikuje uspešna tehnologija preduzeća Goodyear, nazvana FuelSaving Technology, kod koje u pneumatiku ima manje materijala i zato se manje zagreva, a to znači da je otpor kotrljanja manji. Zahvaljujući usavršenom spoljašnjem obliku pneumatika i čvrstini gazećeg sloja pritisak se ravnomernije raspoređuje po površini naleganja i pneumatik postiže veću kilometražu. Ako pri tom uzmemo u obzir sastav smeše i novu, inovativnu konstrukciju, obezbeđeni su dobra vodljivost, efikasno kočenje i nivo otpora kotrljanja koji spada među najmanje u UHP segmentu.