4Gume.com Logo

Japanci žele gume koje štede gorivo na novom automobilu

  01. januar 2011.

  Na osnovu podataka marketinškog istraživanja, koje je sproveo J.D. Power Asia Pacific u 2010. godini, može se zaključiti da se vozači u Japanu sve bolje odnose prema gumama koje obezbeđuju uštedu goriva, i ako je to moguće, veliki procenat anketiranih bi želeo da takve gume budu na novom kupljenom automobilu.

  Ukupno 36% vlasnika novih automobila je izrazilo želju da dodatno plati gume koje štede gorivo i da ih dobije kao originalnu opremu na automobilu. Ovako visok procenat pokazuje bolju obaveštenost vozača što je u vezi sa uvođenjem novog označavanja guma u 2010. godini. U Japanu oznake na gumama prikazuju otpor kotrljanju i prijanjanje na mokrom putu. Prema J.D. Power, mnogi vlasnici novih automobila bi hteli da sistem označavanja uključi i karakteristike otpornosti na habanje i nivo buke koji stvaraju gume.

  Ogroman broj anketiranih je izjavio da bi bili voljni da plate više za montažu guma koje štede gorivo. Prema mišljenju Juko Tadžima (Yuko Tajima), rukovodioca ogranka J.D. Power Asia Pacific, to je potencijalno dobar način za uvećanje profita proizvođača. Pružanje mogućnosti kupcima da izaberu karakteristike guma originalne opreme može da pomogne oživljavanju tržišta.

  Istraživanje koje se sprovodi već devetu godinu, meri zadovoljstvo  potrošača gumama koje su originalna oprema na novim vozilima, za pet tipova vozila: mini automobile, kompakt vozila, putničke automobile, mini ven i SUV vozila. Ukupno zadovoljstvo kupaca gumama originalne opreme se ocenjuje na osnovu četiri faktora: upravljivost/prijanjanje, kvalitet kretanja/nivo buke, izdržljivost/sigurnost i spoljašnji izgled. Najbolje rangiran brend u klasi mini automobila i kompakt vozila je bio Bridgestone koji u kompakt klasi osvaja ovu nagradu četvrtu godinu za redom. Michelin je bio najbolji u klasi putničkih automobila, a u SUV segmentu je ovu nagradu osvojio po šesti put uzastopce. Gume kompanije Yokohama su bile najbolje ocenjene u segmentu mini ven automobila.

  Ukupno je 36% vlasnika guma originalne opreme je izjavilo da bi ponovo kupile isti brend letnjih zamenskih guma. Najveći procenat ponovne kupovine istog brenda od svih pet klasa ima imaju putnički automobili, u proseku 44%. Među potrošačima s visokim nivoom zadovoljstva gumama originalne opreme taj procenat raste do 65%.

  2010. godine je u ovom istraživanju učestvovalo 5462 vlasnika novih automobila, koji se nalaze u njihovom vlasništvu od 7 do 18 meseci (kupili su svoje automobile između marta 2009. i februara 2010). Istraživanje je sporvedeno u septembru 2010.