4Gume.com Logo

Japanski proizvođači guma bez većih šteta od zemljotresa

  01. mart 2011.

  Ceo svet prati informacije koje dolaze iz Japana o zemljotresu i cunamiju koji ga je pratio. U Japanu radi veliki broj fabrika najvećih svetskih proizvođača guma:

  Toyo
  Kompanija ima fabriku guma u Sendaju, oblasti koja je najviše nastradala u cunamiju. Kako je sopšteno, ni fabrika u Sendaju, ni druge fabrike Toyo u Japanu nisu stradale u cunamiju, i značajnih oštećenja nema. Zbog problema s elektroenergijom rad u fabrici u Sendaju je privremeno obustavljen. Kada bezbednost bude proverena kompanija će obnoviti proizvodnju. Sada se još ne zna kada će to biti.  O finansijskim gubicima i uticaju na poslovanje kompanije za sada nije ništa saopšteno.

  Bridgestone
  Kompanija sopštava da ni jedna od njenih 24 fabrike u Japanu (od kojih se pet nalazi na severu zemlje), nije mnogo nastradala. U nekim fabrikama rad je obustavljen, da bi se srpovele bezbednosne provere.

  Sumitomo
  Sumitomo Rubber Industries je saopštio da je u fabrici Širakava, u delu Fukušima jednom od najviše nastradalih u udaru stihije, privremeno obustavljen rad zbog problema s napajanjem energijom. Postoje oštećenja ali ona nisu velika.

  Yokohama
  Fabrike na severu Japana su u prvi mah posle zemljotresa prekinule sa radom, ali kada je utvrđeno da nema ozbiljnijih posledica, posle provere bezbednosti, nastavile su proizvodnju. U ostalim fabrikama proizvodnj se normalno odvija.

  Michelin

  Fabrike grupe Michelin u Japanu nisu ozbiljnije oštećene.