4Gume.com Logo

Jasukava o 14 godina nastupa Bridgestone u F1

  01. decembar 2010.

  U intervjuu za sajt Pitpass direktor sportskog sektora kompanije Bridgestone Hiroši Jasukava dao je komentar na 14 godina nastupa japanskog proizvođača guma u Formuli 1.

  Šta je motivisalo Bridgestone za dolazak u Formulu 1, iako je mnogo godina pre toga Goodyear bio jedini isporučilac guma? Šta Vas je privuklo u tom sportu?

  Motivisala nas je želja da raširimo prepoznatljivost brenda, da uspostavimo odnose s krupnim autoproizviđačima, da razvijemo tehnologije proizvodnje guma.
  Nekoliko godina razvoja tehnologija u trkama Formule 2, F3000, u GT, Le Man i DTM, su nam obezbedile dobru bazu, а podrška od strane ključnih figura u svetskom autosportu je omogućila da se donese konačna odluka o nastupu u Formuli 1.
      
  Da li je Vaša kompanija izmenila nešto u pristupu posle problema sa gumama Michelin u Indijanopolisu 2005?

  Glavni prioritet Bridgestone je bezbednost, i ponosim se time što je tehničko odeljenje pripremilo dobre gume za tu trku. Mi treba da demonstriramo svoje tehnologije, ali kao isporučilac guma imamo i određene obaveze. Ne smemo da dozvolimo da zbog guma ekipe ne mogu da učestvuju u trci.

  Mnogo godina ste nastupali u Formuli 1, uspešno ste se borili sa Goodyear i Michelin – zbog čega ste u Bridgestone rešili da izađete iz ovog sporta?

  Rešenje o odlasku iz Formule 1 je bilo složeno, doneseno je na najvišem nivou od strane članova upravnog odbora Bridgestone, koji smatraju da je naš program u Formuli 1 dostigao zadati cilj i da je u skorije vreme potrebno preraspodeliti resurse radi razvoja novih tehnologija. Svet oko nas se brzo menja, i kompanija Bridgestone planira da uloži ta sredstva u dalje poboljšanje bezbednosti i ekologije naših proizvoda.

  Marketinške stručnjake veoma privlači saradnja sa Formulom 1…

  Aktivno smo koristili Formulu 1 u marketinške svrhe, sada više neće biti neposredne saradnje, ali stečeno iskustvo i tehnologije će biti pogodne za izradu guma za putničke automobile. Naprimer, ove godine smo pokrenuli projekat nove gume za brze putničke automobile, u kome se koriste i trkačke tehnologije.

  Pod kakvim okolnostima biste se vratili u Formulu 1?

  Danas se to pitanje ne razmatra,  ali ne zatvaramo mogućnost povratka ukoliko budu postojali odgovarajući uslovi.

  Koje momente za sve ove godine smatrate naboljim ?

  Za mene je lično najbolji momenat bila trka u Australiji 1997. i prva šampionska titula sa gumama Bridgestone u 1998. godini.