4Gume.com Logo

Kompjuterske igre povećavaju rizik od nesreće na putu

  01. februar 2011.

  Armija ljubitelja kompjuterskih igara koje simuliraju auto trke stalno raste, tako da su istraživanja na temu rizika kojima su izloženi virtualni trkači u realnoj vožnji morala da se pojave.

  U istraživanjima koja su sprovedena u Evropi na inicijativu jednog od vodećih svetskih proizvođača guma Continental učestvovalo je više od 2000 vozača. U konačnom izveštaju je utvrđeno da postoji direktna zavisnost između ponašanja na realnom putu i privrženosti kompjuterskim auto trkama. Verovatnoća nesreće kod vozača koji redovno igraju kompjuterske igre kao što su Need for Speed ili Gran Turismo, za 44% je veća nego kod onih koji slične igre nisu igrali, ili bar to ne čine redovno.

  Glavni „greh” ljubitelja igara primećen je u težnji za rizičnim manevrima, koje obični vozači nastoje da izbegnu. Takođe je zapaženo da oni imaju značajne poteškoće prilikom izvršavanja manevara, posebno pri kretanju u rikverc i parkiranju.

  Glavni razlog takvog ponašanja, po rečima predstavnika Continentala Tima Bejlija (Tim Bailey), je odsustvo predstave o mogućih posledicama, kao i ne male razlike u ponašanja kompjuterskih i realnih automobila. Osim toga, na realnom putu „kompjuterski igrači“ upravljaju automobilima osrednjih performansi, a ne super automobilima kao u igricama.

  U isto vreme istraživanje je otkrilo i neke dobre strane uticaja kompjuterskih igara na vozače. U nizu slučajeva primećena je veća brzina reagovanja u ekstremnim situacijama nego kod vozača koji ne igraju igrice, ali o zakonitosti, prema rečima autora, za sada ne treba govoriti. Jednom rečju, ako pronađete pravu meru, kompjuterske auto trke mogu povoljno uticati na vašu realnu vožnju.