4Gume.com Logo

Kriza prolazi

  01. jun 2010.

  Kriza na tržištu guma prolazi polako, ali sigurno. Podaci koje su objavili vodeći evropski proizvođači Michelin i Pirelli to i potvrđuju. Rast u odnosu na isti period prošle godine je prilično veliki, tako da je sigurno da je ovo kraj krize. Veliki rast u segmentu guma kao originalne opreme (prva ugradnja u nove automobile) pokazuje da je i automobilska industrija u usponu, a kad ona krene kreće i cela privreda. Nadajmo se da će talas povećane potražnje stići i do naših malih tržišta i da ćemo svi osetiti poboljšanje.Tome u prilog govore sledeća dva članka:

  Michelin: rast potražnje na svetskom tržištu guma

  Michelin je objavio podatke za maj koji potvrđuju stabilizovanje i ponovno uspostavljanje potražnje na svim svetskim tržištima.

  Prodaja putničkih guma u Severnoj Americi porasla je za pet meseci za  68,6%, i za 86,2% za mesec - u poređenju s majem 2009.godine. Rast prodaje u regionu na tržištu teretnih guma kao originalne opreme se takođe nastavio: za prvih pet meseci on je iznosio 20,1%, za maj - 33,9%.

  Prodaja zamenskih putničkih guma u Severnoj Americi porasla je za 10,6% od početka godine, i za  11,5% - za maj u poređenju s istim periodom prošle godine.

  Što se tiče segmenta teretnih guma originalne opreme, analitičari beleže rast potražnje na svim svetskim tržištima u maju. U Evropi je rast prodaje teretnih guma kao originalne opreme u maju dostigao 19,9%, a u poređenju s nivoom prodaje u maju 2009. godine rast je iznosio 69%.

  Prodaja putničkih guma kao originalne opreme u Kini povećala se za 58,4% od početka godine i za 28% za maj; prodaja na tržištu zamenskih guma se povećala od početka godine za 16,6%, i u poređenju s majem prošle godine za 22,1%.