4Gume.com Logo

Kriza u industriji guma

    01. maj 2009.

    Velika ekonomska kriza koja je najviše pogodila automobilsku industriju nije mimoišla ni industriju guma. Izveštaji o prodaji najvećih svetskih proizvođača u prvom kvartalu 2009 godine pokazuju ogroman pad u odnosu na isti period prošle godine. Uspešnost kompanije danas se meri veličinom pada prodaje i profita, najbolji su oni kojima je prodaja najmanje pala.

    Japanski Bridgestone, koji je u prvoj deceniji ovog veka imao veliki rast, u prvom kvartalu ove godine zabeležio je pad od 29%. Nemački Continental, najveći evropski proizvođač, imao je pad od 35%. Goodyear, koji je u prvom kvartalu 2008 imao rekordnu prodaju od 4,9 milijardi USD, u istom periodu 2009 zabeležio je prodaju od samo 3,5 milijardi USD. Daleko najbolje rezultate imao je Michelin s padom od samo 14%.

    Veliki su na vreme shvatili da kriza neće proći sama i preduzeli niz energičnih mera i korenite strukturne promene. Zatvaranje fabrika, otpuštanje radnika, smene izvršnih direktora, promene menadžmenta, skoro su svakodnevna pojava. Ko nije na vreme ulagao u istraživanje i razvoj i marketing najviše je osetio krizu. Zato ne treba da čudi najbolji rezultat Michelina koji je već decenijama lider u inovacijama i marketingu.

    Biće zanimljivo videti listu najvećih svetskih proizvođača guma početkom 2011 godine. Brendovi će opstati, ali će se procenat učešća u svetskom tržištu guma izmeniti u korist onih koji su se krizi suprotstavili daleko ranije nego što je kriza nastala.