4Gume.com Logo

Michelin predstavio prototip EV gume za električna vozila

    01. januar 2010.

    Rad na prototipu pokazao da je moguće dalje smanjenje otpora kotrljanja.

    Kako tvrdi Michelin, specijalna vozila zahtevaju specijalne gume. Ova tvrdnja je morala biti prihvaćena prilikom konstruisanja prve koncept gume za električno vozilo. Poznata kao EV, Michelin-ova koncept guma imala je za cilj da obezbedi čitav niz koristi počev od povećanja intervala između dva punjenja do smanjenja baterija za bolje iskorišćenje unutrašnjeg prostora. U isto vreme, zadatak gume je bio da poveća bezbednost vožnje i vek trajanja. Prema tvrdnjama Michelin-a, prototip gume pruža tihu vožnju koja se idealno slaže s relativno tihim pogonskim motorom.

    Da bi ispunio ove zahteve, Michelin je formirao istraživačke i razvojne timove za konstrukciju gume prilagođene za upotrebu na električnom vozilu uz primenu najnovijih tehnologija izrade  gazećeg sloja i gumene mešavine na bazi silike, konstrukcije profila specijalno za gradsku vožnju i posebnog dizajna gazećeg sloja koji se sastoji od dugih, uskih, uzdužnih kanala koji optimizuju oblast gume koja je u dodiru s putem. Kako kažu u Michelinu, EV koncept guma zadržava sve dobre osobine obične Michelin-ove gume kao što su prijanjanje i  broj kilometara koji prelazi. Sve što je do sada urađeno na koncept gumi EV naglašava mogućnost smanjenja nivoa otpora kotrljanja u odnosnu na običnu gumu za putničke automobile za daljih 15 %.

    Da bi  se smanjio otpor kotrljanja, povećan je prečnik gume koja je relativno uska, smanjeno je trošenje energije pošto je manje gume u kontaktu s podlogom. Veći prečnik zajedno s nižim profilom pomaže da se smanji trošenje energije jer se guma okrene manje puta na istom rastojanju. Posledica toga je manje zagrevanje i deformacija gume što rezultira u dodatnoj uštedi energije. Istovremeno, veći prečnik znači više gume u gazećem sloju što povećava ukupnu kilometražu i smanjuje ukupne troškove održavanja.