4Gume.com Logo

Michelin ulaže u Tigar Tyres 170 miliona evra

  01. april 2012.

  Pirot, 02.april, 2012. - Grupa Michelin planira da investira 170 milona evra u sledećih 5 godina u Tigar Tyres, proširi kapacitete sa sadašnjih 8 na 12 miliona guma godišnje i otvori još 700 novih radnih mesta u fabrici gde je sada zaposleno 1900 radnika.

  Michelin je fabriku Tigar Tyres kupio 2005. godine i danas se u njoj proizvode gume Tigar, Kormoran i Riken. Tigar u svojoj fabrici u Pirotu proizvodi i moto gume brenda Michelin, a unutrašnje gume u fabrici u Babušnici. Veliki deo proizvodnje se izvozi na brzo rastuća tržišta Rusije, Centralne i Istočne Evrope, Afrike i Bliskog Istoka.

  Strategija Michelina je da se ojača pozicija u segmentu budžet guma gde se predviđa rast od 30% u narednih 10 godina.

  Danas su zvaničnici Michelina i Tigra potpisali memorandum o razumevanju s predstavnicima srpske vlade. Potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić, direktor kompanije Tigar Tyres Eric Faidy (Erik Fajduj) i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić.

  Očekuje se da radovi na na proširenju kapaciteta započnu početkom 2013. godine, a početak proizvodnje sredinom 2015-te godine.