4Gume.com Logo

Michelin unapređuje Tehnološki Centar

  01. februar 2011.

  Da bi povećao svoje inovacione mogućnosti i da bi skratio vreme dolaska na tržište novih guma, Michelin je sproveo kompletno unapređenje globalnog istraživačkog i razvojnog centra u Ladouxu, u blizini mesta Clermont-Ferrand. U centru, u kome radi oko 3300 ljudi, biće do 2017. godine sagrađen potpuno novi, ultra moderan kompleks. Centar će objediniti sve Michelin istaraživačko razvojne timove i laboratorije na istom mestu, omogućujući uvođenje novih, bržih i efikasnijih radnih procesa.

  Projekat nazvan Urbalad, uključuje nekoliko faza, među kojima je renoviranje postojećih zgrada, rušenje nekih zastarelih kapaciteta i gradnja ogromne zgrade od 67,000 kvadratnih metara, najveće u francuskoj Auvergne regiji. Nazvana RDI Campus (RDI – francuska skraćenica za istraživanje, razvoj i procesni inženjering), zgrada će omogućiti  timovima Tehnološkog centra da koriste nove multidisciplinarne, unakrsno-funkcionalne metode, zahvaljujući sistemu platformi za do 20 ljudi, koja može da se adaptira za specifične projektne potrebe. To će takođe objediniti Michelin-ove glavne istrživačke jedinice, koje trenutno rade na različitim mestima. Ova konsolidacija će ubzati procese i promovisati ukrštanje različitih poslova.

  45 godina posle osnivanja Ladoux Tehnološkog centra, ovo veliko poboljšanje će obezbediti istraživačkim timovima optimalne uslove i prijatnu radnu atmosferu. Kao dodatak istraživanju i razvoju, RDI Campus će sadržati delove za obuku, biblioteku, restoran kompanije i sportski kompleks, kao i outlet, hemijsko čišćenje, pekaru i ostale lične usluge. Hodnik dugačak 300 metara, koji je nazvan „Istraživačka ulica” će podstaći neformalne diskusije i stimulisati pojavu novih ideja. Uz to, zgrada je dizajnirana u skladu sa francuskim HQE ekološkim standardima.

  Arhitektonska studija za glavnu zgradu je pokrenuta početkom 2011.godine i trajaće oko šest meseci. Kada priprema radnog terena bude završena, izgradnja zgrade će početi u proleće 2012. godine i trajaće oko pet godina. Prema procenama, prvi deo glavne zgrade, za oko 600 ljudi, biće otvoren u 2014. godini. Drugi će biti završen tek u 2016. godini, kada će još 1000 ljudi biti useljeno u Centar. U 2017. godini, Michelin-ov novi kompleks posevećen inovaciji, sa svojim različitim zgradama uključivaće i potpuno opremljenu jedinicu visokih performansi.

  U ceo projekat biće uloženo više od 100 miliona evra.

  Kako sada izgleda centar možete videti u virtualnoj poseti