4Gume.com Logo

Michelin Kina upozoren zbog nepoštovanja eko propisa

  01. februar 2007.

  Kineska državna agencija za zaštitu životne sredine ( SEPA ) upozorila je jednu od Michelin-ovih fabrika, Shanghai Michelin Warrior Tire Co. zbog toga što nije izmenila svoje aktivnosti posle kršenja propisa o zaštiti okoline.

  U 2006. godini SEPA je optužila francuskog proizvođača koji je došao na kinesko tržište 1998. godine za nepoštovanje ekoloških propisa, a sada, kako tvrdi SEPA , Michelin je propustio da ispuni standarde proizvodnje i odlaganja industrijskog otpada.

  Predstavnik šangajskog biroa za zaštitu okoline rekao je da su oni kontrolisali ovu kompaniju i zahtevali od fabrike da promeni svoje navike, ali Michelin ipak nije prošao poslednju kontrolu.

  Do danas, Michelin nije javno odgovorio na upozornje. Kako je izjavio zamenik direktora SEPA Pan Ju, Michelinova fabrika nije učinila bilo kakav vidljiv napredak.

  U lokalnim medijima se spekuliše da profiti proizvođača koje rade u Kini nisu veliki i da su kompanije kao što je Shanghai Michelin Warrior prinuđene da na ovaj način smanjuju troškove.