4Gume.com Logo

Michelin zainteresovan za povratak u F1

  01. avgust 2013.

  Proizvođači guma odavno znaju da je čarobna formula za povećanje prodaje guma nastup u trkama F1. Samo najveći mogu sebi da priušte trošak najbolje moguće reklame. Dugo se smatralo da će Pirelli ostati jedini snabdevač F1 i u 2014-toj godini, ali još uvek nije potpisan ugovor između FIA i Pirelli-ja. FIA čak nije ni objavila tender za sklapanje ugovora o snabdevanju F1 gumama što je bilo normalno za očekivati.

  Veruje se da je formalno interesovanje Michelin-a zaustavilo tender i da će FIA razmotriti motive interesovanja svih potencijalnih snabdevača pre nego što daju svoje ponude.

  Nedavni događaji su oslabili poziciju Pirelli-ja kod FIA, a neki od timova bi želeli da do promene dođe. Oni su takođe frustrirani što bi morali da plate za godišnje snabdevanje.

  Ostaje da se vidi da li bi Michelin mogao da bude spreman na vreme za 2014-tu godinu. Osim toga Bernie Ecclestone je bliži Pirelli-ju i bio bi srećniji da nastavi dobar i unosan komercijalni ugovor sa italijanskom kompanijom. Istovremeno nije tajna da je Jean Todt bliži Michelin-u.

  Postoji još nekoliko važnih pitanja, ne samo činjenica da je Michelin uvek za konkurenciju proizvođača guma već i želja da se niskoprofilne gume koriste kao u drugim trkama na najvišem nivou u auto sportu. Nezvaničan stav FIA je da su sadašnje gume za F1 jedinstvene i da nema smisla prelaziti na druge gume samo zbog toga kada već postoje tehnička pravila koja to sadrže. Točkovi bi takođe bili teži i potencijalno smrtonosni u nesrećama.

  U međuvremenu u Pirelli-ju se zalaže za izmenu dimanzija zadnjih guma za 2014-tu pošto nastavljaju da uče od timova o kombinaciji opreme automobil/motor u pogledu očekivanog aerodinamičkog pritiska i opterećenja guma.

  U suštini Pirelli želi veću kontaktnu površinu koja može biti postignuta kombinacijom povećanja prečnika i širine gume. Ovo poslednje zahteva od timova značajne izmene konstrukcije i u ovoj fazi bi odložilo njihov projekat za 2014-tu godinu. Povećanje širine guma - pominjana je cifra od 20 mm  - je mnogo realnije.

  Najveći problem je ipak što su tehnička pravila već definisana i FIA nije voljna da ih menja.