4Gume.com Logo

Muzej guma izazivača saobraćajnih nesreća

    01. septembar 2008.

    Gume mogu biti veoma opasne u saobraćaju i to na najrazličitije načine. Nedavno sam pročitao vest da je u Americi vozač poginuo kada je s traktorske prikolice spala guma i pogodila njegov automobil koji je dolazio iz suprotnog smera. Letos je u Engleskoj vozač poginuo od eksplozije kamionske gume dok je pokušavao da je napumpa. Proizvođači guma proučavaju na koji način dolazi do udesa koje izazivaju gume. Ovde navodimo primer Michelinovog “Crnog muzeja”.

    Da li znate da u Engleskoj u gradu Stouku (Stoke), postoji muzej guma koje su izazvale mnoge saobraćajne nesreće? U Michelinovoj fabrici u Stouku, nalazi se muzej sa najcrnjom kolekcijom eksponata od kojih su neki bili uzročnici nesreća sa smrtnim ishodom.

    Muzej je deo Michelin-ovog trening centra u kome se obučavaju zaposleni i policijski islednici koji ovde uče kako gume mogu izazvati saobraćajne udese. U muzeju se nalazi oko 200 guma svih vrsta, automobilskih, kombi, autobuskih, kamionskih i moto guma, od kojih je većina Michelin-ovih. Oštećenja guma su nastala usled velikog broja različitih uzroka, nedovoljno napumpanih guma, oštećenja od ivičnjaka, bušenja itd. 

    U trening centru policajci uče kako da ispitaju gume i utvrde okolnosti koje su dovele do nesreće. Izuzetno obučeni profesinalci traže skrivene tragove, ogrebotine, načine habanja gume itd, i na osnovu toga utvrđuju kako su se gume ponašale u različitim uslovima korišćenja. Ova veština je od velikog značaja kada pokušavate da shvatite kako se nesreća dogodila. Za konstruktore guma ovo su dragocene informacije koje im pomažu da unaprede bezbednost vožnje.