4Gume.com Logo

Nedovoljno napumpane gume koštaju evropske vozače 2,7 milijardi evra godišnje

    01. mart 2011.


    Kompanija Bridgestone objavila je izveštaj o stanju guma 38 000 automobila iz devet evropskih zemalja. Ispostavilo se da je 71% vozača učesnika u istraživanju koristilo gume napumpane ispod preporučenog nivoa. Većina tih nedovoljno napumpanih guma ne dostiže do propisne vrednosti pritiska za manje od 0,5 bar, 7,5% proverenih guma za više od 0,5 bar, i 0,5% ima pritisak najmanje za 0,75 bar niži od norme.

    Kompanija naglašava, da je od 18 dо 26% ukupne snage automobila povezano s otporom kotrljanja guma. Na taj način problemi s nedovoljno napumpanim gumama  koštaju evropljane 2,7 milijardi evra godišnje, nepotrebno potrošenih na gorivo. Zbog guma čiji je pritisak niži od propisanog, u atmosferu se godišnje izbaci dodatnih 4,8 milona tona  СО2 što to je ekvivalent 1,8 gr/km za svaki automobil na putu. Uz to, prema Bridgestone, u Evropi izlazi iz upotrebe oko  12,2 miliona guma, a razlog tome je prevremeno habanje. Cena zamene je vrlo visoka, posebno ako se uzme u obzir da su kompanije proizvođači guma nedavno u nekoliko navrata povećale cene.


    Prema rečima eksperata Bridgestone, vožnja s nedovoljno napumpanim gumama, s nedovoljnom dubinom šare je dvostruko opasna jer se pri smanjenju pritiska u gumi snižava kontrola kretanja i povećava rizik od saobraćajne nezgode. Nizak pritisak takođe ima vrlo negativan efekat na otpornost na habanje i čvrstinu gume.  

    U istraživanju Bridgestone prilikom provere stanja guma saopšteno je da je gotovo 12% proverenih guma pohabano ispod najviše dozvoljenog nivoa (u Evropi je minimalna dubina šare 1,6 mm). Bridgestone podseća, da pri kretanju na mokrom putu, auto s pohabanim gumama ima mnogo veći rizik od akvaplaninga nego automobil sa gumama čije habanje ulazi u propisane okvire. Prema podacima kompanije, oko  2%  proverenih guma su pohabane znatno ispod norme i napumpane ispod dozvoljenog nivoa.