4Gume.com Logo

Nokian gradi novu fabriku u Rusiji

    01. maj 2012.

    Vsevolžsk, Rusija (22.05.2012.) Finski Nokian Tyres nastavlja svoj “pohod na istok” izgradnjom još jedne fabrike u Rusiji, čiji će proizvodnja dostići 17 miliona guma godišnje već u drugoj polovini 2014. godine.

    Nokian očekuje da će nova fabrika, sagrađena u blizini sedam godina stare fabrike u Vsevolžsku, startovati s proizvodnjom već u junu, a dodatni kapaciteti u 2013-14.

    Nova fabrika će biti sposobna da proizvede oko 6 miliona guma kada radi punim kapacitetom, što će proširiti kapacitete u Rusiji do 17 miliona guma godišnje.

    Nokian nije naveo iznos investicija u nove pogone, ali je kompanija prošlog leta saopštila da je budžet oko 170 miliona dolara za svaku od sledeće tri godine. U isto vreme Nokian je objavio da, u skladu s planovima proizvođača automobila, u svojoj fabrici u mestu Nokia u Finskoj već u julu prelazi na petodnevnu radnu nedelju. To će rezultirati u smanjenjem od 120 radnih mesta. Nokian je u ovom trenutku na polovini od 40 miliona dolara vredne investicije u ovu fabriku.