4Gume.com Logo

NOKIAN HAKKAPELIITTA

  01. april 2007.

  Novi svetski rekord u vožnji na ledu

  Izvor: Rondo-Tyres

  Četvorostruki svetski reli šampion, Juha Kankkunen, postavio je novi svetski rekord u vožnji na ledu od 321km/h, uz pomoć vozila Bentley Continental GT i pneumatika Nokian Hakkapeliitta, na za tu priliku posebno pripremljenoj stazi u najsevernijem delu zaleđenog Baltičkog mora.

  Ginisova knjiga rekorda definiše stroga pravila za pokušaj obaranja ovog rekorda: brzina je merena na dužini od 1 km u oba pravca u toku jednog časa; početna tačka merenja nalazila se na sredini pravolinijskog dela staze; led je morao da bude prirodan – nije dozvoljena upotreba fizičkih ili hemijskih sredstava kako bi se povećala njegova hrapavost; a gume su morale da imaju dozvolu za korišćenje na putevima u zemlji u kojoj se obara rekord.

  Značaj guma se povećava pri ekstremnim brzinama jer su gume jedina tačka kontakta vozila sa površinom. Bentley Continental GT koji je korišćen u ovom pokušaju obaranja brzine bio je opremljen Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 zimskim gumama sa kramponima. Ove gume su dizajnirane i proizvedene za gradska SUV vozila.

  Prilikom veoma brze vožnje po klizavom ledu, gume moraju da odlično prijanjaju, da budu trajne i da imaju odgovarajuće osobine za ovakvu vrstu vožnje. Pri ovakvim brzinama, gume i kramponi moraju da izdrže izuzetno zahtevne uslove: kada se vozilo kreće brzinom od 320km/h, krampon težine 1 gram stvara vučnu silu reda veličine 2.2kg. Vozilo prelazi 90m u sekundi i svaki krampon dotice led više od 40 puta u sekundi.

  „Kako bi vozilo dostiglo ravnomernu brzinu od 320km/h, potrebna vam je gravitacija od otprilike 300 kg ili 3000N. Da bi vozilo ubrzalo do ove brzine, potrebna je još veća sila. Gume moraju da budu u stanju da prenesu ovu silu na led, inače ce vozilo proklizati i neće ubrzati onoliko koliko je potrebno“ – objašnjava menadžer za razvoj iz Nokian tyres, Kai Hauvala.

  Kako se otpor vazduha povećava, potrebna je još veća vučna sila da bi se postiglo željeno ubrzanje. Gume su pod ogromnim pritiskom pri ovakvim brzinama i njihov prečnik može da se uveća čak i do 15-20mm.

  Gume Nokian Hakkapeliitta su se odlično pokazale na ovom zahtevnom testu izdržljivosti: gume su prijanjale kao što se i očekivalo i nijedan od krampona nije ispao.

  Pogledajte video klip New Ice Driving World Record: 321 km/h .