4Gume.com Logo

Novi evropski propisi za auto gume

  01. jun 2008.

  Evropska komisija je predložila da svi novi automobili od 2012. godine moraju imati Electronic Stability Control (ESC) što bi značajno poboljšalo bezbednost. Prošle godine Komisija je već predložila obavezno opremanje putničkih automobila sistemima Brake Assist Systems (BAS) da bi zaštitila pešake. Ove mere će smanjiti saobraćajne nesreće s fatalnim ishodom za oko 5000 godišnje. Istovremeno komisija predlaže obavezno uvođenje guma sa malim otporom kotrljanja u 2012. godini, što bi značajno smanjilo potrošnju goriva, ispuštanje CO2 u atmosferu i nivo buke, zadržavajući visok nivo bezbednosti. Gume s malim otporom kotljanja će smanjiti emisiju CO2 do 7 grama po kilometru i na taj način doprineti ostvarenju strategije redukcije CO2 emisije usvojene u februaru 2007. godine. Potrošnja goriva i ispuštanje CO2 će još više biti smanjeno predloženim uvođenjem Sistema za praćenje pritiska u gumama (TPMS – Tyre Pressure Monitoring Systems). Predlog komisije, će ukinuti više od 150 postojećih Direktiva i zameniti ih samo jednim propisom koji je direktno primenjiv u EU i usaglašen sa UN standardima.

  Potpredsednik Evropske komisije Ginter Ferhojgen (Günter Verheugen), zadužen za preduzetništvo i industriju, izjavio je: „Mi pojednostavljujemo zakonodavstvo. Mi poboljšavamo bezbednost u saobraćaju. Mi promovišemo ekonomičnu potrošnju goriva. Mi predstavljamo moderan integrisan pristup za dobro svih građana, za zaštitu životne sredine i industriju.“

  Novi zahtevi za auto gume

  • Gume sa malim otporom kotrljanja (Low Rolling Resistence – LRTT), koje će biti obavezne od 2012, smanjuju potrošnju goriva smanjenjem otpora prilikom okretanja točkova, što izaziva i deformacije točka i puta. Otpor kotrljanja zavisi od materijala od kog su načinjeni točkovi i gume, i može biti smanjen, na primer, korišćenjem silike u sastavu smese gazećeg sloja gume. Da bi se izbegao negativan uticaj ne bezbednost, eksplicitni zahtevi koji se odnose na bezbednost uvode se uporedo sa zahtevima za smanjenje buke.
  • Sistemi za praćenje pritiska u gumama -Tyre Pressure Monitoring Systems (TPMS) , obavezni od 2012, upozoravaju vozača da je pritisak gume znatno ispod propisnog. Održavanje propisnog pritiska u gumama je važno i zbog ekonomične potrošnje goriva i zbog boljih voznih karakteristika gume. Ispumpane gume mogu izazvati do 4% veću potrošnju goriva i smanjenje životnog veka gume do 45%. Gume mogu gubiti 3-6% vazduha mesečno, a da vozač to i ne primeti. Nedovoljno napumpane gume su takođe važan faktor koji može izazivati saobraćajne nesreće.