4Gume.com Logo

Obavezne zimske gume u od 1. novembra 2010.

  01. septembar 2010.

  Novi pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, izazvao je pravu buru u medijima. Kako i ne bi kada je na zamrznute plate i penzije dodat još jedan namet od 250 do 400 evra. Prema komentarima na forumima, najblaže rečeno, narod nije oduševljen.

  Najznačajnije novine su: obavezne zimske gume za sva četiri točka, obavezna upotreba lanaca, obavezan komplet sijalica za dato vozilo, zabrana zatamnjivanja prednjih i zadnjih stakala i ne može se registrovati vozilo sa volanom s desne strane.

  Ovde ćemo navesti nekoliko citata iz medija koji se odnose na gume i lance:

  RTS

  Nadležni kažu da je većina opreme već bila propisana starim zakonom. Pravilnik je usklađen sa evropskim standardima i njegova primena mora da bude jedinstvena jer su i naši putni pravci deo Evrope.

  Kazna za nepoštovanje novog pravilnika je 3.000 dinara, što je zakonski minimum.

  Demir Hadžić iz Ministartva za infrastruktru upozorava da je za bezbednost saobraćaja veoma važno imati zimske gume.

  "Ne radi se o nekoliko stotina evra koliko koštaju gume, već o tome da moguće sprečiti daleko veće štete koje mogu da nastanu prilikom saobraćajnih nesreća", objašnjava Hadžić.
  Vozačima je ostavljeno vreme za prilagođavanje propisima. Rezervne sijalice i prva pomoć kontrolisaće se tek za godinu dana, a gume već ove zime.

  B 92

  Demir Hadžić iz Ministarstva za infrastrukturu Srbije kaže da će od 1. novembra do 1. aprila biti neophodno imati sve četiri zimske gume i dodaje da, iako ovo može da se čini kao veći trošak, ne treba zaboraviti da su mnogi još prošle godine kupili ove gume, jer su očekivali da će im biti potrebne.

  "Taj trošak je oko 200 evra. Postoje i gume za sve sezone, koje mogu da zadovolje i zimske uslove i nećemo praviti nikakav problem ukoliko neko ima ove pneumatike" , navodi Hadžić.

  Ako su zimski pneumatici nešto što može da utiče na bezbednost u saobraćaju, onda je obavezna upotreba lanaca u gradovima, na primer, nešto sa čime se većina vozača ne slaže. A svakako treba reći i da su mnogi u dilemi da li će lanci morati da budu na točkovima baš u svakoj prilici. Hadžić, međutim, ističe da ne očekuje lovljenje vozača u naseljenim mestima. Već kontrolu na otvorenom putu.

  " Ako je saobraćajnim znakom propisano stavljanje lanaca, neophodno je da vozači postave lance na svoje točkove. Kada ima snega, a nije obavezna upotreba lanaca, vozač će ih staviti ako smatra da su mu potrebni. Kada je u pitanju naselje, tamo gde nema snega, a jeste zimski period u tim uslovima nema potrebe" , objašnjava Hadžić.

  Neće biti dovoljno guma za sve

  Vozači u Srbiji neće moći na vreme da nabave zimske gume, koje su po novom pravilniku o vozilima obavezne od 1. novembra, jer prodavci procenjuju da na našem tržištu nedostaje najmanje 300.000 ovih guma.

  Prema podacima ovlašćenih prodavaca, u Srbiji se godišnje proda oko 780.000 zimskih guma. Tolike količine su i naručili ove godine. Međutim, sada očekuju da će prodaja skočiti barem za 30-40 odsto, što znači da će zafaliti oko 300.000 guma.

  "Za sada imamo dovoljne količine, ali očekujemo znatno veću prodaju nego prošle zime. Ako svi budu čekali poslednji trenutak, onda će kod vulkanizera biti dugački redovi" , kaže Vlastimir Bukvić, iz kompanije Gudjir u Srbiji.

  Kurir

  Do 1. novembra, kad počinje zimski režim vožnje, svi vozači u Srbiji moraće da nabave zimske gume, ali i ostalu opremu predviđenu novim Pravilnikom o tehničkim uslovima za vozila, koji stupa na snagu ove nedelje.

  S obzirom na to da je to velika stavka za srpski porodični budžet, od 250 do 400 evra u proseku, i da za to imaju samo mesec i po dana, pitanje je da li će vozači to moći sebi da priušte.

  Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je to što država traži zimske gume opravdano, ali da je rok da se one kupe zaista kratak.

  - Normalno je to što zakon traži zimske gume, ali je do 1. novembra ostalo malo vremena. Mislim da bi zato država trebalo da interveniše na neki način, jer će sigurno doći do nestašice zimskih guma - kaže Damir Okanović iz Komiteta.

  Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da su od zimske opreme u gradu dovoljne samo radijalne gume, ali ne i lanci.

  - Van pameti je da se traže lanci za vožnju po gradu. Zamislite kakva bi to buka bila! Neko je, izgleda, napravio grešku pri pisanju pravilnika, jer tako nešto ne postoji ni u jednoj drugoj državi - ističe Vujanić

  Korisno je pročitati i članak u SAT-u iz jula meseca, koji je blagovremeno upozorio i prodavce i kupce na sve ono što će se dešavati ove zime.