4Gume.com Logo

Odgovor Ministarstva trgovine Kine

  01. jun 2009.

  Peking 19.06.09. - Kinesko ministarstvo trgovine izrazilo je “duboko žaljenje” zbog odluke američke Međunarodne trgovinske komisije da uvoz kineskih guma stvara poremećaje na domaćem tržištu. Izjava portparola kineskog Ministarstva trgovine Jao Jiana postavljena je na sajt ministarstva:
  “Kina ponovo izražava svoje protivljenje stranim vladama koje koriste zaštitne klauzule da pokrenu istrage za kineske proizvode. Odluka ne potvrđuje objektivne činjenice, a takođe krši važna pravila Svetske trgovinske organizacije kao i američke zakone. Nadamo se da će SAD u potpunosti razmotriti aktuelnu situaciju u ovom slučaju i postupiti u obostranom interesu industrija obe zemlje. Većina dokaza pokazuje da gume proizvedene u Kini nisu direktna konkurencija američkim proizvodima. Ograničenje kineskog izvoza ne pravi strukturne probleme u SAD.”

  “Mi smo primetili da američki proizvođači guma nisu zahtevali da se to proglasi za remećenje tržišta” rekao je Jao. “Američko udruženje proizvođača guma (TIA), koja predstavlja sve segmente industrije guma, takođe se protivi ograničavanju kineskog izvoza” dodao je Jao.

  “Kina se nada da bi američke vlasti mogle da razmotre interes obe strane i razmisle dva puta pre konačne odluke” rekao je Jao.

  Kao rezultat potvrdne odluke, ITC će utvrditi predlog mera, i poslati izveštaj predsedniku SAD i Trgovinskom predstavniku SAD do 9. jula.