4Gume.com Logo

Okrugli sto Guardiana o označavanju guma

    01. jun 2010.

    U  listu The Guardian su 9. juna objavljeni komentari jedanaest učesnika okruglog stola posvećenih razmatranju novog evropskog sistema označavanja guma, koji će biti uveden u novembru 2012.godine. Predmet razgovora su bile dve tačke - informacija koje sadrže nove oznake guma (ušteda goriva, karakteristike prijanjanja na mokrom putu, nivo buke pri kretanju), i informacije koje te oznake ne sadrže (model gume i njen rok trajanja). Obe ove karakteristike se nalaze u sličnim oznakama guma u SAD.

    Okrugli sto je organizovao i održao ovaj list, dok je sponzor manifestacije bila kompanija Michelin.

    Većina učesnika okruglog stola se složila s tim da je uvođenje novog označavanja dobra ideja i da pomaže kupcu pri kupovini guma, orjentišući se ne samo na cenu. Takođe se razmatralo da li će novo označavanje postati za kompaniju sredstvo za povećanje prodaje, i da li će nove norme ući u upotrebu tako što će praktično sve gume preći u srednju kategoriju i dobiti rejting C i D. U vezi s tim postavlja se pitanje postoje li na tržištu gume koje imaju rejting A.

    Razmatralo se i pitanje uticaja novog označavanja na potrošače; iskustvo u prodaji tehnike za domaćinstvo je pokazalo da pojmovi označavanja «ušteda elektroenergije» i «ekološki bezbedna» povećava poverenje potrošača prema proizvođaču. Zaključeno je da se odnos prema kupovini guma kao prema iznuđenoj kupovini kod mnogih potrošača može promeniti.