4Gume.com Logo

Označavanje guma u EU od 2012. godine

  01. avgust 2011.

  Već smo pisali o novom označavanju guma koje će se prodavati u Evropi od novembra 2012 i u ovom članku želimo da vas podsetimo da se pripremite za vreme koje dolazi. Sve nove gume koje se prodaju u Evropi biće klasifikovane i označene oznakama za efikasnost potrošnje goriva, prijanjanje na mokrom i performanse buke.

  Označavanje guma 2012. godine je uporedivo sa postojećim normativima opisa radnih karakteristika kućnih električnih aparata kao što su frižider, mašina za pranje veša, mikrotalasna pećnic, usisivač itd.

  Zašto je to neophodno?
  Glavni cilj uvođenja novih standarda označavanja guma je informisanje kupaca o najvažnijim karakteristikama korišćenja proizvoda, vezanih za bezbednost, ekonomičnost i ekološki uticaj. Potrošač na taj način dobija relane informacije, koje su dostupne kao rezultat testova, da bi odabrao jedan ili drugi proizvod.
  Koje oznake su najvažnije za potrošača?
  Prijanjanje na mokroj površini je vrlo važno sa bezbednu vožnju. Otpor kotraljnju je direktno vezan za potrošnju goriva i ekološki uticaj. Buka od rada guma, osim akustičkog komfora, takođe utiče na životnu sredinu.
  Da li je novo zakonodavstvo primenjivo na sve gume u Evropskoj uniji?
  Novo označavanje je primenjivo na sve gume, osim usko specijalizovanih vrsta kao što su reparirane gume, gume za profesionalne džipove, trkačke gume, gume sa spajkovima, gume za rezervne točkove, gume s prečnikom manjim od 10 inča i većim od 25 inča, gume s indeksom brzine do 80 km/h i gume za automobile s datumom prve registracije do 1. oktobra 1990. godine.

  Pored drugih važećih normi evropskog zakonodavstva ovo pravilo važi na teritoriji svih zemalja Evropske unije.

  Od novembra sledeće godine biće daleko lakše izabrati odgovarajuće gume najvišeg kvaliteta I od toga će imati koristi sve socijalno odgovorne kompanije. Svaki proizvod ne samo da odgovara svestkim standardima kvaliteta nego umnogome utiče i na razvoj  čitave industrije.