4Gume.com Logo

Pirelli nastavlja da isporučuje gume za F1

  03. oktobar 2013.

  FIA je potvrdila da će Pirelli nastaviti da isporučuje gume za F1 i u narednoj sezoni. Sportsko upravni organ F1 je saopštio da će Pirelli nastaviti to da čini sve dok ne bude uveden novi postupak raspisivanja tendera za tu vrstu dobavljača.

  Međunarodna automobilska federacija je saopštila da će ugovor kojim se regulišu sportska pitanja za 2013. godinu biti potpisan od strane svih učesnika i da će im biti data prava i odgovornost za sprovođenje tendera za gume i gorivo.

  “Kako bi se pokrio prelazni period, a s obzirom da su ugovori između menadžmenta F1 i timova F1 sa Pirelli-jem već sklopljeni, Svetski moto sport savet je potvrdio da Pirelli može nastaviti da snabdeva gumama takmičare u Svetskom šampionatu F1”, navedeno je u saopštenju. Takođe je konstatovano da je to “u skladu s potrebnim tehničkim i bezbedosnim standardima FIA koji su ispunjeni.”

  Pirelli-jev važeći ugovor ističe na kraju sezone, i dolazi u trenutku kada su njihove gume pod udarom kritike zbog mnogih defekata koji su se dešavali početkom godine.

  Italijanska kompanija je već sklopila ugovore sa 11 timova i vlasnikom komercijalnih prava. 

  “Jedan od aspekata novog ugovora za 2013. godinu vredan pažnje je nova tenderska procedura za imenovanje pojedinačnih dobavljača guma i goriva za Svetski šampionat F1” , navodi se u saopštenju FIA.

  “U novom postupku, FIA će biti ovlaštena kao telo nadležno za sprovođenje javnog tendera. Vlasnik komercijalnih prava će imati pravo pokretanja komercijalnih pregovora s potencijalnim dobavljačima koje je zvanično imenovao Svetski moto sport savez.”