4Gume.com Logo

Pol Hembri o pripremama Pirelli motorsporta za F1

  01. avgust 2010.

  Pirelli će od sledeće sezone preuzeti od Bridgestone ulogu jedinog isporučioca guma za F1. Pirelli nije isporučivao gume za F1 od 1991. godine, ali kako je objasnio direktor Pirelli motorsport Pol Hembri (Paul Hembery) u ekskluzivnom intervjuu za sajt Manipe F1, njihov projekat F1 napreduje veoma dobro.

  Da li nam možete reći kakvo je trenutno stanje razvoja guma za F1 za sezonu 2011?

  Mi smo obavili početna testiranja na automobilu iz GP2 serije za sezonu 2011 i imali smo prvu vožnju prošle nedelje u Pol Rikaru, Francuska. Bilo je vrlo uspešno i bili smo vrlo zadovoljni performansama guma na prvom testu. Mi takođe paralelno radimo testiranje guma u aerotunelu što je zaista veoma važno za F1 zato što timovi žele da započnu rad na automobilima za sledeću godinu i simulaciju njihovih aerodinamičkih svojstava. Zbog toga je potrebno proizvesti gume skale 50% i 60%. Ove gume će biti spremne u septembru.

  Ko je vozio automobil u Pol Rikaru?

  Jedan od naših test vozača.

  Ima li on ime?

  Mi želimo da stvari držimo u tajnosti i da ne dajemo mnogo informacija. Da budemo pošteni mi izbegavamo publicitet u ovom trenutku. Želeli bismo da budemo diskretni  za vreme priprema zato što je mnogo onih koje interesuje to što radimo, ali mi želimo da se fokusiramo na ono što radimo i nije nam važan publicitet.
  Koje gume koriste timovi  u aerotunelu u ovom trenutku?

  Oni koriste gume postojećeg dobavljača, a tako će i nastaviti.

  Da li će biti sličnosti između dve gume?

  Nama su timovi dali specifikaciju, tačnije željenu specifikaciju, šta dinamički očekuju od guma. Prema onome što sam pročitao i kako ja to razumem, postoji mala razlika u odnosu na sadašnji proizvod koji se koristi, tako da će u svakom slučaju biti nekih korekcija. Ali izgleda da je to ono što oni žele.

  Bilo je govora da će se testovi vršiti na automobilu Toyota iz 2009?

  Toyota 2010 nije izvršila predsezonsko testiranje, automobil iz 2009 je mogućnost. Sledeće nedelje ćemo znati koji će automobil biti korišćen za testiranje sve do zvaničnog testa timova u Abu Dabiju. Posle toga, ja se nadam da ćemo znati automobil za 2010 na kome će biti izvršeno testiranje na zvaničnom testu u februaru 2011.

  Da li je potvrđen test u Abu Dabiju?

  Da, potvrđen je. To će biti jedan dan posle događaja i mi ćemo imati po jedan automobil od svakog tima koji učestvuje u trci u Abu Dabiju.

  Za koliko dana?

  Za dva dana.

  Da li su testovi na automobilu GP2 zaista bili prvi za nove gume?
  Da, to su bili prvi testovi guma tih dimenzija. Sledeće godine će se koristiti gume dimenzija kao i u Formuli 1. U ovoj seriji smo postigli ozbiljan napredak u razvoju automobila koji će postati daleko bliži savremenim automobilima Formule 1.

  Koliko ćete guma isporučivati timovima svakog trkačkog vikenda?

  Dve hiljade, isto koliko su dobijali prošle godine - po 11 kompleta plus 5 kompleta guma za kišu i prelazni period.

  Da li ćete kao i Bridgestone isporučivati 4 različite smese?

  Da, učinićemo isto. Pripremamo 4 smese za suvo vreme koje ćemo koristiti tokom cele sezone. Planiramo da izaberemo smese sa velikim razlikama u karakteristikama, da bismo povećali vidljivost i slobodu komandi pri izboru strategije.

  Postoji li verovatnoća da ćete na neke trke dovesti smese sa vrlo velikim razlikama u karakteristikama?

  Hteli bismo, ali trebalo bi biti obazriv s tim. Trka u Kanadi je bila interesantna, iako ekipama nije jednostavno da rade pri takvom ozbiljnom habanju i granuliranju gume.Teško je naći kompromis. Razvijamo tehnologije koje će omogućiti da se koristi faktor strategije, vezan za temperaturni režim gume. Ako pregrevate gumu, njena efikasnost se osetno smanjuje.

  Odličan primer je Moto GP, kada trkači moraju da prate stanje guma na razdaljini, dok najbolji mogu da napadaju u poslednjim krugovima, kada su suparnici koji su išli prvi već istrošili gume. Valentino Rosi je odlično to koristio - radi se o najboljim trkačima koji su uspeli zahvaljujući umeću da sačuvaju gume.

  Pri korišćenju agresivnog prilaza u izboru guma, može li se desiti situacija kao npr. u Kanadi, kada se guma pokazala neprikladna za trku?

  Ne. Jedan od sastava mora da obezbedi siguran prolazak rastojanja. Problemi u Kanadi vezani su za svojstva asfalta. Posle kiše površina se očistila, voda je isprala sloj gume tako da je bilo prilično klizavo što je izazvalo otpadanje čestica gume (granuliranje). S te tačke gledišta trka u Kanadi je bila jedinstvena.

  Od kakve će koristi za Pirelli biti iskustvo rada s gumama za F1?

  Naša kompanija više od sto godina radi u autosportu.U svetu samo 2-3 kompanije imaju slično iskustvo, kako među proizvođačima, tako i među isporučiocima guma. Pirelli je vodeći isporučilac u oblasti visokih tehnologija za autoindustriju. Mnogi će se iznenaditi da su tehnologije modeliranja i tehničke pripreme u autosportu i pri razvoju automobila vrlo slične. Ako pogledate Ferrari, Lamborghini, Maserati, Porsche, Mercedes, Audi - svi oni rade sa gumama Pirelli. To govori o nivou naših tehnologija.

  Da li će Vam pomoći iskustvo u isporuci guma za seriju GP3 u ovoj sezoni?

  Ono će omogućiti da se upoznamo sa stazama, ali s tačke gledišta aerodinamike, dinamike kočenja, u GP3 je sve daleko jednostavnije nego kod Formule 1.

  Koliko će vam ekipe platiti gume?

  Nedavno je Eklstoun pomenuo u intervjuu cifru od 1.35 miliona za sezonu. 
    
  Da li je Formula 1 rentabilna za Pirelli?

  Ne. Govorili smo da ćemo preraspodeliti sredstva iz drugih oblasti, deo će otići na reklamu, deo na troškove, pri tom krajnji bilans treba da bude nula, što je vrlo važno našim investitorima.

  Pirelli planira prelaz sa dimenzije od 13 na 18 inča?

  To zahteva vreme, pošto slične promene ozbiljno utiču na konstrukciju mašine. Mislim da ćemo videti nekoliko prelaznih koraka, a ne momentalni prelaz sa 13 na 18 inča. Glavni problem 18-inčne gume je stabilnost pri prelasku preko ivičnjaka.

  Kada su moguće te promene?

  U 2013.godini, ali je potrebno da to prethodno bude usaglašeno sa ekipama.

  Da li je Pirelli spreman za konkurenciju u budućnosti?

  Sve zavisi od pozicije učesnika jer u Formuli 1 ne žele rat proizvođača guma. Takva konkurencija se retko sreće u autosportu, ipak jedan od proizvođača može da dominira svakog vikend. Sada za to nema interesovanja, moguće je da će se kroz 3 godine, kada steknemo iskustvo on pojaviti. Ovde je važno naći kompromis između pozitivnih i negativnih faktora ovakve konkurencije.