4Gume.com Logo

Prednosti poliuretanskih guma Amerityre

  01. jun 2008.

  U prošlom broju pisali smo o gumama koje najavljuju revoluciju u proizvodnji auto guma, i o američkoj istraživačko razvojnoj kompaniji Amerityre, koja je već u pregovorima sa velikim proizvođačima guma oko započinjanja serijske proizvodnje. Karakteristike poliuretanskih guma mnogo obećavaju jer imaju niz prednosti u odnosu na obične gume. Amerityre auto gume se ponašaju slično kao obične gume i na suvom i na mokrom putu. Ali šta je to što ih razlikuje?

  • Ran-flet karakteristike : Ove gume se pune vazduhom, ali može se voziti bez vazduha još 322 km brzinom od 80 km/h, i praktično više nema potrebe za rezervnom gumom.
  • Bezbednost : U SAD godišnje pogine 400, a biva povređeno 10,000 ljudi u saobraćajnim nesrećama čiji je uzrok bušenje gume. Najvažniji razlog zbog koga se to dešava je separacija gazećeg sloja. Gume se sastoje iz slojeva, tako da je uobičajena slika da se po putevima vide iskrzane gumene trake. Amerityre gume su izlivene iz jednog komada tako da je daleko manje verovatna separacija ili eksplozija gume.
  • Manja potrošnja goriva : Otpor kotrljanja je oko 45% manji nego kod običnih guma. Zato je snaga potrebna za vožnju sa ovim gumama manja, a potrošnja goriva oko 10% manja, što je u uslovima svakodnevnog rasta cena goriva dragoceno.
  • Dugotrajnost : U većini aplikacija, poliuretanske gume traju u proseku 30% duže od običnih guma. Ovo se dešava zato što se zagrevaju 30% manje, manje su podložne abraziji, i za razliku od obične gume, ne propadaju usled dejstva ultra ljubičastih zraka.
  • Ušteda energije: Proizvodnja poliuretanske gume zahteva samo 4% energije koja je potrebna za proizvodnju obične gume. Pošto cena energije raste to bi donelo velike uštede potrošačima.
  • Troškovi balansiranja: Gume su savršeno okrugle i jednoobrazne kada se proizvedu i značajno su smanjeni troškovi balansiranja.
  • Štite okolinu: Skladištenje istrošenih guma je veliki problem, ali ne i za poliuretanske gume koje se mogu kompletno reciklirati. Za razliku od običnih guma u procesu proizvodnje u atmosferu se ne ispuštaju otrovni gasovi.
  • Izgled: Mogu se proizvoditi u raznim bojama što će obradovati sve one kojima je stalo do atraktivnog izgleda automobila.

   

  Prednosti su zaista dovoljne da opravdaju epitet “najvećeg pronalaska od radijalne gume”. O razlozima zašto još uvek nije u serijskoj proizvodnji možemo samo da nagađamo, ali ćemo u sledećem broju pokušati da odgovorimo na to pitanje.