4Gume.com Logo

Proizvođači guma brinu o zdravlju i životnoj sredini

  01. februar 2007.

  Menadžeri vodećih proizvođača guma iz Severne Amerike, Japana, Koreje i Evrope sastali su se 9. februara u Los Anđelesu da analiziraju postignute rezultate i postave planove za budući globalni program istraživanja o uticaju njihovih proizvoda na zdravlje i životnu sredinu.

  Na prethodnom sastanku u Ženevi 2005. godine, kompanije su finansirale nezavisan projekat vredan milion dolara o istraživanju problema vezanih za materijale koji se koriste u proizvodnji guma i ekološki uticaj čestica koje se stvaraju trošenjem guma. Radeći pod pokroviteljstvom Svetskog poslovnog saveta za podršku razvoju (WBCSD) iz Ženeve, Chem Risk, konsultant za procenu rizika po zdravlje iz San Franciska angažovan je za početni posao. Oni su upravo završili preliminarni nacrt ove dve tačke radeći u tesnoj vezi sa Nemačkim institutom za tehnologiju gume. Rezultat je višegodišnji program istraživanja koji će razrešiti nepoznanice u dosadašnjim saznanjima iz ove dve teme.

  Sledećih 12 do 18 meseci kompanije će raditi sa snabdevačima materijala da bi bolje razumeli moguće sadašnje i buduće opasnosti od hemikalija u gumama, i sproveli prikupljanje uzoraka i karakteristika čestica stvorenih trošenjem guma koje su se našle u okruženju.

  Prvi pogled na ove probleme govori nam da kompanije žele da bolje razumeju izazove s kojima se susreću i formulišu pristup koji će omogućiti bolju procenu i bavljenje ekološkim problemima koje mogu izazvati njihovi proizvodi i tehnologija. Kompanije koje učestvuju poređana abecednim redom su: Bridgestone, Continental, Cooper Tire, Hankook, Kumho, Michelin, Pirelli, Sumitomo, Toyo, Yokohama.

  Vođe ovog projekta su Bridgestone, Goodyear i Michelin.