4Gume.com Logo

Rast cena kaučuka poskupljuje gume

  01. novembar 2010.

  Glavni uzrok nedostatka guma i rasta cena je slab rod kaučuka u Jugoistočnoj Aziji. U zemljama tradicionalnih isporučilaca ove sirovine liju  obilne kiše, od čega biljke stradaju.

  Za poslednje dve godine cena kaučuka je porasla trostruko i premašila rekordno  poskupljenje sirovina iz 1952. godine, кada je panika na tržištu kaučuka bila izazvana opasnošću od razvoja Korejskog rata.

  U 2009. godini prirodni kaučuk je poskupeo za 65 %. Kao rezultat toga, najveći proizvođači guma, među kojima su kompanije Bridgestone, Michelin, Goodyear и Continental su već podigli cene za  5-15% u ovoj godini. A kompanija Continental je saopštila da će početkom sledeće godine povisiti cene još za 5%.
   
  Prema rečima stručnjaka kompanije JD Power, bez obzira na poskupljenje kaučuka potražnja za gumama raste. Samo globalna proizvodnja automobila u 2011. godini će porasti za 10,5 %, što će dovesti do još većeg porasta potražnje za gumama.

  Ekonomista Udruženja zemalja proizvođača prirodnog kaučuka Džon Džekob je izrazio zabrinutost za buduće isporuke kaučuka. On očekuje, da će se "teška situacija na tržištu zadržati do kraja 2011. godine“.