4Gume.com Logo

Rezervne auto gume

  19. septembar 2014.

  Nekada davno automobili su imali dve ili više rezervnih guma, ali kako je vreme prolazilo smanjivao se njihov broj. Sve bolji putevi i kvalitetnije gume smanjile su potrebu za rezervnim gumama. Danas su vozila opremljena jednom rezervnom gumom normalne veličiine, manjom gumom ili je uopšte nemaju. I pored smanjene potrebe za rezervnom gumom i danas se na novim automobilima često viđa mala rezervna guma koje štedi prostor u gepeku automobile. Proizvođačima automobile takođe odgovaraju manje gume jer tako smanjuju troškove proizvodnje, posebno u slučajevima kada su vozila opremljena skupim gumama ultra visokih performansi (UHP).

  U vremenu kada konstruktori automobile na sve načine pokušavaju da smanje ukupnu težnu vozila rezervna guma je postala suvišan teret koji treba smanjiti. Neka vozila se isporučuju bez rezervne gume jer imaju run flat (ran flet) gume kao originalnu opremu ili setove za privremenu opravku i pumpanje gume koja se izduvala ili je oštećena.

  Sada je na većini novih putničkih automobila i nekih 4x4 vozila redovna oprema manja rezervna guma koja se po dimenzijama i konstrukciji razlikuje od ostalih gume na vozilu mada se na nekim vozilima još uvek koristi guma koja je ista kao ostale gume na automobilu.

  Kako kupiti rezervnu gumu 

  Pre nego što kupite rezervnu gumu bilo bi dobro da nešto znate o vrstama rezervnih guma i nijhovim prednostima i nedostacima.

  Rezervne gume u punoj veličini

  • Pet identičnih guma je sa stanovišta performansi i estetike najbolje rešenje. Posle zamene gume nastavićete vožnju i nećete morati da idete kod vulkanizera.

  Loša strana je što ova rezervna guma zauzima mnogo prostora u gepeku i povećava težinu vozila. Osim toga, kada dođe vreme da zamenite gume moraćete da kupite svih 5 guma, ako je rezervna prethodno učestvovala u rotaciji guma.

  • Rezervna guma u punoj veličini različitih dimenzijaod gume na vozilu. (Felna takođe ne mora biti ista).

  Kao i u prethodnom slučaju, posle zamene gume nećete morati da idete kod vulkanizera.

  Imajte na umu guma u punoj veličini zauzima skoro isti prostor kao i originalna guma, a za razliku od originalne neće moći da učestvuje u rotaciji.

  • Privremena rezervna guma u punoj veličini proizvedena od lakih materijala i sa plićom šarom je po veličini identična kao gume na automobilu, ali je različita po konstrukciji i može se koristiti isključivo kao rezervna guma. Iako je lakša ona takođe zauzima prostor i ne može učestvovati u rotaciji. 

  Privremene rezervne gume manjih dimenzija

  Rezervne gume manjih dimenzija su sve popularnije jer su lakše i zauzimaju manje prostora. Mnogi automobile izlaze iz fabrike s ovim gumama.

  Privremena rezervna guma koja štedi prostor

  Mala privremena rezervna guma je konstrusana za privremenu upotrebu u slučaju gubitka pritiska vazduha u gumi. Proizvode se u raznim formama, gume su uske, a felne obojene svetlim bojama. Dozvoljena brzina kojom se može voziti sa privremenom rezervnom gumom je 80 km/h.  Proizvedena je od lakih materijala sa plićom šarom. Privremene rezervne gume ćete prepoznati po slovu T (Temporary use – za privremenu upotrebu) ispred oznake veličine gume.

  Primer označavanja:

  T 125/90R16 98M

  Vodite računa da, bez obzira na brzinski indeks, (u ovom slučaju M koji dozvoljava brzine do 130 km/h), u vožnji s privremenom rezervnom gumom ne smete prekoračiti brzinu od 80 km/h,

  Prednost ovih guma je što se nalaze u specifikaciji vozila i što su je odobrili proizvođači vozila. Naravno, najveća prednost im je što štede prostor i čine vozilo lakšim.

  S druge strane, loše strane ove gume su:

  Privremena rezervna guma nije predviđena da prelazi velika rastojanja. Vožnja s jednom manjom gumom značajno umanjuje performance vozila i nikako ne može biti dobro voziti tako duže vreme.

  Upravljivost i ostale performanse vozila su značajno umanjene

  U vožnji mala rezervna guma može negativno uticati na neke karakteristike vozila kao što su ABS, kontrola proklizavanja i očitavanje brzine. Ako se koristi samo do prvog vulkanizera to ne mora biti toliko bitno.

  Nedostatak koji se često zanemaruje, posebno kod sportskih automobila, je da posle zamene standardne gume malom rezervnom u gepeku nema prostora za odlaganje zamenjene gume.

  Bez obzira na navedene nedostatke ova guma je i dalje bolje rešenje od,  sisteme za privremenu opravku i pumpanje gume.

  Kada tražite standardnu gumu za zamenu na vašem automobilu nećete imati problema da je pronađete i kupite jer je na tržištu veliki broj guma raznih proizvođača. Međutim, kada budete tražili mini rezervnu gumu, u žargonu zvanom “ćopavac”, to baš neće biti tako lako. Proizvođači guma danas, pored rezervnih guma za prvu ugradnju, proizvode i zamenske rezervne gume i mogu se naći kod uvoznika i dilera. Ako imate sreće da naiđete na ljubaznog prodavca, moguće je gumu poručiti od proizvođača i sačekati nekoliko nedelja da stigne.

  Kada kupujete rezervnu gumu vodite računa o raspoloživom prostoru  gde ćete je smestiti. Obično je možete staviti u gepek, ali takođe u kabinu ili van vozila, kao na primer, kod 4x4 vozila. Kada već imate rezervnu gumu dobro bi bilo da se podsetite kako se menja

  Privremena rezervna guma bez vazduha

  Ova guma je montirana na felnu ali nije naduvana. Ona štedi dosta prostora ali samo malo više od napumpane privremene rezervne gume. Osim toga morate imati pumpu koja takođe zauzima prostor u gepeku.

  Saveti za održavanje i korišćenje rezervnih guma

  Evo još nekoliko saveta za održavanje i korišćenje rezervnih guma:

  Privremena rezervna guma zahteva veći pritisak vazduha od drugih vrsta rezervnih guma. Poznato je da vazduh polako ističe iz gume i kada se ne vozi tako da je redovna kontrola rezervnih guma obavezna. Savetujemo vas da pritisak svih guma uključujući i rezervne kontrolišete najmanje jednom mesčno ili pre dužih putovanja.

  Poštujte preporuku i ne vozite dugo s rezervnom gume, ona je samo privremena guma, zamenite je što pre.