4Gume.com Logo

Sa dve zimske gume u Evropu

  01. septembar 2011.

  Nedavna izjava ministra policije o odlaganju primene pravilnika po kome će vozači od 1. novembra 2011. morati da imaju sve četiri zimske gume, podstakla nas je na razmišljanje o predstojećoj zimi već u septembru. Stručnjaci za bezbednost u saobraćaju misle da je korišćenje sve četiri zimske gume najbolje rešenje, ali krajnju odluku će doneti nadležno ministarsvo. Uskoro ćemo saznati da li će o ovom pitanju odlučiti politika ili struka.

  Kada se usvaja neki od takozvanih evropskih zakona obično se postavlja pitanje: „Kakvi su zakoni u evropskim zemljama ? Da li ćete, na primer, stići do Nemačke sa dve zimske gume na prednjoj osovini? Ako je tako bezbedno zašto niko to ne stavlja u svoje zakone?“.

  Zimi je broj saobraćajnih udesa 6 puta veći nego leti. To je dovoljan razlog da svake godine pred početak sezone pišemo o zimskim gumama. Želimo da pomognemo vozačima da odaberu prave zimske gume, da objasnimo zašto zimske gume i da vožnja na snegu bude bezbedna. Sve ostalo u vezi izjave ministra policije možete saznati iz drugih medija .

  Prošle zime bila je obavezna primena samo dve zimske gume. Zakonodavac je izašao u susret osiromašenom radnom narodu i podelio troškove na dve godine. Ako smo prošle godine preživeli trošak prve dve zimske gume preživećemo i preostale dve.

  Prošlogodišnji pravilnik je bio “truli” kompromis jer je pravilo da ako montirate samo dve nove zimske gume , najbezbednije je staviti ih na zadnju osovinu, a ne na prednju kako je to zakon propisao. Zakon nas obavezuje, ali o sopstvenoj bezbednosti moramo sami da brinemo.

  Proizvođači guma su, kao i prošle godine, najavili nestašicu zimskih guma i ako stvarno vodite računa o sebi, svojoj porodici i automobilu kupićete još dve zimske gume i to u septembru ili oktobru.

  Naša preporuka za one koji imaju samo dve zimske gume je: Kupite još dve zimske gume u septembru ili oktobru, ne čekajte novembar.