4Gume.com Logo

SIBUR i Pirelli zajedno na ruskom tržištu

  01. decembar 2010.

  Italijanski gigant Pirelli u praksi demonstrira kako se prevladava kriza. Posle sjajnog poteza ulaska u F1 usledio je još bolji koji će kompaniji omogućiti dugoročni rast na velikom ruskom tržištu. S druge strane veliki ruski proizvođači guma će iskoristiti priliku za konsolidaciju i tehnološki napredak.

  Odmah posle vesti o budućem spajanju ruskih kompanija Nižnekamskšini i SIBUR– Ruske gume objavljena je alijansa Rostehnologiji, SIBUR i Pirelli. 

  Državna korporacija Rostehnologiji, SIBUR Holding i italijanska korporacija Pirelli potpisali su memorandum koji podrazumeva zajedničku delatnost u industriiji guma i proizvodnji metalokorda, kao i u sferi visokotehnološke proizvodnje i isporuke proizvoda za preradu sintetičkog kaučuka. Prema saopštenju pres službe SIBUR, potpisivanje odgovarajućih sporazuma se očekuje do juna 2011.godine.

  Dokument potvrđuje zajedničku delatnost  Rostehnologiji  i Pirelli u reorganizaciji i povećanju efikasnosti biznisa guma SIBUR-a, jednog od osnovnih igrača ruske naftne hemije. Memorandum predviđa privlačenje aktiva kompanije SIBUR – Ruske gume pri stvaranju dva zajednička preduzeća, osnovanih od strane kompanija Pirelli i Rostehnologiji.

  U prvo zajedničko preduzeće ući će aktive  SIBUR-Ruske gume, koje odgovaraju standardima Pirelli u oblasti proizvodnje guma različite namene i biće odabrani u rezultatu procesa optimizacije i reorganizacije.

  Drugo zajedničko preduzeće će dobiti aktive za izradu auto guma za proizvodni sektor  (isporuka za komplete), kao i za teretne i poljoprivredne gume, i biće orjentisano na zadovoljenje rastuće potražnje na ruskom tržištu. SIBUR će preneti drugom zajedničkom preduzeću, koje osnivaju Pireli i Rostehnologiji u jednakim delovima, 40,1 % akcija SIBUR-Ruske gume. Pirelli će takođe dobiti kontrolu nad 10 procenata akcija SIBUR-Ruske gume u zamenu za tehnološki i upravljački doprinos za razvoj holdinga guma.

  Pireli će staviti na raspolaganje svoje tehnologije i upravljaće u tehnološkom razvoju, s korišćenjem sopstvenog know-how u sferi logistike, kontrole kvaliteta i organizacije delatnosti. Posle završetka prenosa aktiva i reorganizacije udeo SIBUR-a u akcionarskom kapitalu SIBUR-Ruske gume iznosiće 49,9 procenata (danas je udeo SIBUR  iznosi 100 procenata). Proces reorganizacije biće izvršen posle prihvatanja biznis plana  i odgovarajućih korporativnih rešenja.

  Partneri će zaključiti i sporazume u sferi proizvodnje i isporuke sintetičkog kaučuka, u skladu s kojima će SIBUR na dugoročnoj osnovi isporučivati sirovine za Pirelli i dva zajednička preduzeća. Predviđen je zajednički razvoj proizvodnje  novih visokotehnoloških proizvoda od kaučuka za izradu kvalitetnih auto guma.

  Proizvodnja guma SIBUR će dobiti pristup savremenim tehnologijama Pirelli, tako da će pored industrijske podrške Pirelli doprinositi povećanju efikasnosti biznisa guma. Tesna saradnja partnera u oblasti obezbeđenja sirovina omogućiće stvaranje novih tipova sintetičkog kaučuka za poboljšanje kvaliteta proizvodnje guma.
   
  Osim toga, prema memorandumu,  Pirelli и Rostehnologiji sagradiće u Samarskoj oblasti , u posebnoj ekonomskoj zoni Toljati, fabriku za proizvodnju metalokorda-metalne trake, koja se koristi u gumama radijalnog tipa. Biće razvijen i projekat izgradnje fabrike za proizvodnju guma velikih gabarita.


  Partnerstvo ne isključuje dalju startešku saradnju s kompanijom Tatneft povodom proizvodnje guma u okviru dokumenata, ranije potpisanih između kompanija SIBUR и Tatneft, navodi se u saopštenju.

  Nedavno je Federalna antimonopolska služba (FAS)  dobila pravo na posredovanje pri stvaranju ujedinjene kompanije na bazi SIBUR – Ruske gume i Nižnekamskšin. U osnovanoj holding kompaniji kontrolni paket (51%) dobiće akcionari Nižnekamskšina (grupa Тatneft), ali će projektom upravljati SIBUR-RG. Na taj način u Rusiji se može pojaviti kompanija koja će kontrolisati praktično celu proizvodnju guma i zauzeti više od trećine tržišta guma u zemlji.