4Gume.com Logo

Sibur kupuje akcije Amtel–Vredesteina

  01. jul 2008.

  Konkurencija na svetskom tržištu auto guma sve se više zaoštrava. Posle Michelin-a i Bridgestone-a, na kupovinu akcija manje konkurentske kompanije odlučio se i najveći ruski proizvođač guma. Ruska petrohemijska kompanija Sibur kupuje kontrolni paket akcija ruskog proizvođača guma Amtel-Vredestein, kako bi osnovala kompaniju koja bi bila među prvih deset na svetu.

  Prema uslovima sporazuma, Amtel će kupiti postojeći Siburov posao proizvodnje guma putem izdavanja 159,324,207 novih običnih akcija Amtel-Vredesteina i njihove predaje Siburu.

  Amtel-Vredestein je objavio, da je postignut sporazum o finansiranja obrtnih sredstava Amtela u prelaznom periodu od strane kompanije “Sibur – ruske gume“ (SRG), u iznosu od $40 000 000. Finansiranje će se ostvariti u dve tranše, prvoj u iznosu od $20 000 000 – odmah posle potpisivanja ugovora , i drugoj u iznosu od $20 000 000 – posle odobrenja od strane akcionera Amtel-Vredesteina (A-V). A-V koji je pretrpeo gubitke zbog problema refinansiranja duga, takođe planira da privuče $150 miliona kroz sopstvene plasmane skoro 80 miliona akcija, čija će cena biti najmanje $1.89. Od ovog iznosa SRG će kupiti akcije u vrednosti od $50 miliona.

  “SRG” ima potrebu za proizvodnim kapacitetima za proizvodnju putničkih guma srednje klase, koje se prodaju na domaćem tržištu kao brend Cordiant. Amtel – Vredestein ima slobodne kapacitete u svojoj fabrici u Kirovu, što je ono što je potrebno Siburu. “SRG”, u ovom trenutku, ne može da zadovolji potrebu ruskog tržišta za putničkim gumama Cordiant. Osim toga, Amtel – Vredestein je skoro završio svoju fabriku guma visokih performansi Voronjež 2, koja je dizajnirana i konstruisana pod nadzorom Vredesteina.

  Sledeća korist koju SRG ima od preuzimanja A-V je pristup Vredesteinovim tehnologijama. Pošto je A-V već na londonskoj berzi, to će omogućiti i SRG da u sledećem srednjoročnom planu izađe na londonsku berzu.

  A-V nije bio u mogućnosti da finansira promociju svojih guma na domaćem tržištu kao što je SRG to činio u protekle dve godine s Cordiant-om. SRG očekuje da će to isto učiniti i sa brendom Vredestein u premium segmentu.

  Vadim Gurinov, izvršni direktor “SRG” i budući direktor nove ujedinjene kompanije, izjavio je: “Rusko tržište guma se odlikuje vrlo visokom stopom rasta i ujedinjena kompanija nalaziće se u povoljnoj poziciji da iskoristi rast tržišta, budući da je neosporni lider u segmentu guma za kamione i džipove. Kompanija će zauzeti istu poziciju i na tržištu putničkih guma i guma za dostavna vozila. To će omogućiti kompaniji da postane najveći proizvođač guma u Rusiji i Istočnoj Evropi. Osim toga, ovo ujedinjenje pomoći će nam da postignemo dodatnu sinergiju zahvaljujući pribavljanju savremene naučno- istrazivačke osnove, visokokvalitetnih marki guma i široke distributerske mreže u Evropi. Po mom mišljenju, ovo ujedinjenje daje nam najveću perspektivu i mogućnost razvoja.“