4Gume.com Logo

Sibur - Ruske gume preuzeo kontrolu nad kompanijom Amtel

  01. septembar 2010.

  Dve godine je SIBUR-Ruske gume pokušavao da preuzme kontrolu nad  rusko-holandskim holdingom Amtel-Vredestein. Kompanija je predlagala spajanje, ali kada su u Amtel-Vredestein počeli problemi sa kreditorima, predložila je da dug zameni za svoje obligacije. Za to vreme holandska kompanija je bankrotirala, fabrika Vredestein-Banden je bila prodata indijskoj Apollo Tyres, a proglašen je nelikvidnim i ruski Amtel. SIBUR je zaustavio proces spajanja u septembru 2008. godine zbog krize, ali je ubrzo počeo borbu sa glavnim akcionarom holdinga firmom Alfa grupa za kontrolu nad kreditnim dugovanjima Amtela i pobedio. U intervjuu datom listu Vedomosti o tome kako su došli do pobede, generalni direktor  «SIBUR-Ruske gume» Vadim Gurinov je rekao:

  Da li ste zadovoljni što ste konačno dobili kontrolu nad "Amtelom"?

  Danas smo vlasnici ne Amtela već njegovih dugova, pri čemu ne 100%, već oko 85%. Predstoji procedura stečaja, i ne samo Amtela, već i desetine pravnih lica koji ulaze u njegovu grupu, kao što su dve velike fabrike i trgovačka mreža AV-TO. Stečaj nigde u svetu ne traje kratko, pa ni kod nas. Danas posluju fabrike i u Kirovu, i u Voronježu sa srednjim opterećenjem 80%. To nije loš pokazatelj, iako do sada nije poznato, da li smo izašli iz krize.

  Da li je plan daljeg razvoja spreman?

  Strategija SIBUR-Ruske gume je da konsoliduje aktivu. Kada se završi procedura stečaja iako postanemo vlasnici većine ili svih aktiva kroz učešće na stečajnoj licitaciji, unećemo aktive u korporativnu strukturu SIBUR-Ruske gume. Imamo dalji plan razvoja, treba povećati fabriku u Voronježu i već razrađujemo projekat. Posle ove procedure tamo može da počne proizvodnja više od 2 miliona komada guma godišnje, i to najsavremenijih.

  Pod kojim bredom će se proizvoditi gume u fabrikama Amtelа?

  Uglavnom Amtel, ali svakako i Cordiant. Cordiant je više premijski brend nego Amtel.