4Gume.com Logo

Singapurski Giti Tire ušao među deset najvećih svetskih proizvođača guma

  14. jun 2014.

  Ovogodišnje rangiranje najvećih svetskih proizvođača guma donelo je niz važnih promena u vrhu liste. Cilj mnogih kompanija je da se probiju među prvih deset, ali za tako nešto su potrebna velika tržišta, ulaganja, vrhunski menadžment i godine rada. Ovog puta to je uspelo kompaniji Giti Tire iz Singapura.

  Odavno je primećen rast kompanija sa Dalekog istoka i očekivalo se da će neka od njih ući među deset najvećih. Tajvanski Maxxis/Cheng Shin Rubber je to uspeo prošle godine, a na ovogodišnjoj listi je zadržao devetu poziciju. Kineske firme se polako približavaju desetom mestu i sledeće godine ne bi bilo iznenađenje da kineski ZC Rubber, (proizvođač nama malo poznatog brenda Westlake), bude na devetom ili desetom mestu. Uopšte govoreći, tekući trend u industriji guma je da se proizvodnja guma premešta u zemlje Dalekog istoka.

  Prvih pet pozicija već godinama zauzimaju Bridgestone, Michelin, Goodyear, Continental i Pirelli i ne verujemo da će tu skoro doći do promena. Bridgestone-u sada konkuriše samo Michelin jer trećeplasirani Goodyear sve više zaostaje. Četvrtu i petu poziciju drže nemački Continental i italijanski Pirelli, ali najbrže rastući svetski proizvođač guma korejski Hankook već ugrožava šestu poziciju Pirelli-ja. (Prva petorka je već godinama pozanata kao proizvođač takozvanih premium brendova što im daje dodatnu prednost na tržištu). Sedmo i osmo mesto zauzimaju stalni članovi prve desetorke japanski Sumitomo i Yokohama.

  Američki Cooper, koji ima jednu od 15 svojih fabrika u Kruševcu,  je pao sa 10-te na čak 13-tu poziciju i prvi put je posle dugo vremena ispao iz grupe od deset najvećih. Neuspelo preuzimanje od strane indijskog Apolla verovatno je najviše doprinelo velikom padu.

  Veliki skok sa 20-te na 17-tu poziciju je napravio američki Titan koji proizvodi gume za poljoprivredu, građevinarstvo, šumarstvo i rudarstvo.

  Na 20-toj poziciji je korejski Nexen treća po veličini korejska kompanija koja planiranom izgradnjo fabrike u Evropi kreće stopama Hakooka. Ostale kompanije između 10-te i 20-te pozicije su manje više zadržale svoj prošlogodišnji plasman.

  Plasman prvih 10 najvećih proizvođača prema godišnjem prometu u 2013-toj godini je bio sledeći:

  1.   Bridgestone

  2.   Michelin

  3.   Goodyear

  4.   Continental

  5.   Pirelli

  6.   Hankook

  7.   Sumitomo

  8.   Yokohama

  9.   Maxxis

  10. Giti