4Gume.com Logo

Tehnologija samozaptivanja - Self Sealing

  01. avgust 2007.

  Gume proizvedene po Self Sealing tehnologiji sadrže u svom sastavu smesu sličnu gelu koja po prodoru stranog tela (eksera, šrafa i sl.) popunjava šupljinu i obezbeđuje trenutno, trajno i nepropusno zaptivanje. Zbog ove osobine za samozaptivajuće gume kaže se da su gume otporne na probijanje. Specijalna smesa (gel) može da popuni rupu u prečniku od maksimalno 6mm i to više puta bez ponovnog unošenja sredstva za zaptivanje.

  Nedavno se na našem tržištu pojavio Ultraseal Tire Life Extender gel američke firme Ultraseal International . Pre više od 30 godina, prilikom proba Mesečevog šetača ( Moon buggy ), američki naučnici bili su impresionirani Ultraseal gelom koji je tada bio prvi put primenjen. Ultraseal gel se ušpricava u ispravnu gumu kroz ventil i deluje preventivno. U slučaju prodora stranog tela (ekser, šraf i td.), kada guma napravi jedan pun obrtaj, gel potpuno zatvara rupu. Ako strano telo ostane u gumi, treba ga izvaditi, ali odlazak kod vulkanizera nije potreban. Gel ostaje u gumi obezbeđujući potpuno zaptivanje.

  Na našem tržištu postoje slični gelovi u spreju, ali se oni ušpricavaju kada se guma probuši i omogućavaju vozačima samo da stignu do najbližeg vulkanizera. Ultraseal gel je trajan, može da izdrži veliki broj proboja i ne zahteva odlazak kod vulkanizera.

  Od mnogih prednosti Ultraseal Tire Life Extender gela izdvajamo najvažnije:

  1. Nema opasnosti da pri velikoj brzini izgubite kontrolu nad vozilom jer gel u vožnji trenutno zatvara svaki proboj na gumi u prečniku do 6 mm.
  2. Produžen životni vek gume u proseku 25%.
  3. Deluje preventivno jer održava propisan pritisak u gumama. Gume gube pritisak zbog poroznosti, a izduvana guma se brže zagreva, postaje mekša i lakše se probuši. Ukoliko postoji poroznost ili je felna oštećena gel zatvara sve otvore i održava propisan pritisak u gumama.
  4. U toku vožnje gel smanjuje temperaturu gume od 20-40% u zavisnosti od uslova vožnje. Smanjenjem temperature gume povećava se njena elastičnost i usporava starenje gume do 20%.
  5. Gel traje koliko i guma, može da izdrži više proboja i uvek je u tečnom stanju.
  6. Sprečava koroziju felne i žičane armature u samoj gumi.

  Više o Long Tire Ultraseal gelu možete saznati ako posetite sajt www.ultraseal.com .