4Gume.com Logo

Test guma koje štede gorivo

  01. april 2012.

  Britanski magazin Which? nedavno je testirao gume više proizvođača i utvrdio da „Eko“ gume mogu uštedeti do 6% goriva.

  Cene goriva su dostigle rekordno visok nivo tako da svaka ušteda dobro dođe. Proizvođači automobila usmeravaju svoje napore u pravcu unapređenja konstrukcije automobila da bi smanjili potrošnju goriva. Važno mesto u tome zauzimaju i gume. Smanjenjem otpora kotrljanja smanjuje se potrošnja goriva, ali postoje i drugi načini da uštedite gorivo.

  Propisno napumpane gume mogu uštedeti do 10% goriva

  Širom sveta se svake godine sprovede mnoga istraživanja koja potvrđuju činjenicu da vozači i dalje ne održavaju pritisak u gumama na propisnom nivou. Glavni razlog zbog koga gume moraju biti napumpane je bezbedno upravljanja i kočenja, ali nije loše usput uštedeti koji dinar. Proizvođač guma GT Radial tvrdi da nedovoljno napumpane gume mogu koštati vozače do 10% više potrošenog goriva.

  Ekonomične gume štede do 6% goriva

  Proizvođači guma više neće smeti da proizvode i prodaju gume sa velikim otporom kotrljanja jer će im to uskoro biti zakonom zabranjeno. Od novembra 2012. godine sve nove gume koje se prodaju u Evropi biće klasifikovane i označene oznakama među kojima je i oznaka za efikasnost potrošnje goriva .

  Which? je testirao nekoliko popularnih guma na automobilu Peugeot 308 i ustanovio da je potrošnja goriva povećana 3% kada je pritisak u gumama bio manji za 1 (jedan) Bar od propisnog.

  Testirana je otpornost kotrljanja na popularnoj dimenziji guma 205/55R16 V. Rezultati su bili pomalo iznenađujući jer su se na vrhu našle gume Pirelli Cinturato P7 i Hankook Kinergy Eco K425 ispred velikih imena kao što su Continental PremiumContact 5, Goodyear OptiGrip i Bridgestone Turanza T001.

  Na testu otpora kotrljanja potrošnja goriva sa gumama Pirelli Cinturato P7 i Hankook Kinergy Eco K425  bila je 6% manja u poređenju sa najlošijom gumom na testu, Nexen N8000. Ušteda je još veća kad se uzme u obzir da je Pirelli Cinturato P7 bila jedna od najeftinijih guma koje su testirane.