4Gume.com Logo

Test zimskih guma ADAC 2012

  09. oktobar 2012.

  Jedan od najboljih načina da se odlučite za kupovinu kvalitetne gume za vaš automobil je praćenje testova renomiranih evropskih auto magazina i auto klubova. Testovi guma su veoma popularni u Nemačkoj, a nama su najpoznatiji testovi guma magazina ADAC i Auto Bild. Već godinama pratimo testove najčitanijeg svetskog auto magazina ADAC, a trudićemo se da vas upoznamao sa rezultatima drugih nemačkih časopisa i britanskog Auto Express-a.

  Testiranje je obavljeno krajem septembra, a ovog puta su odabrane neke tipične dimenzije za određene vrste vozila kao što su 165/70 R14 T za male gradske automobile, 205/55 R16 H za kompakt automobile i 215/65 R16 za SUV vozila. Testirano je 37 guma i nijedna nije dobila najvišu ocenu “vrlo dobra” i, prema tome, nijedna nije “posebno preporučljiva”. Pet guma je dobilo najnižu ocenu “ne zadovoljava” uglavnom zbog loših karakteristika na mokrom. Najpoznatiji premium brendovi kao što su Michelin, Bridgestone, Goodyear, Dunlop, Continental i Pirelli, morali su da se zadovolje ocenom “dobra”.

  ADAC obično testira gume namenjene malim gradskim, kompakt i luksuznim automobilima koje su najčešće korišćene na putevima u Nemačkoj. Ovog puta je napravljen izuzetak, umesto guma za luksuzne automobile prvi put su testirane gume za SUV vozila i to dimenzija 215/65 R16.

  Testovi zimskih guma najviše vrednuju ponašanje gume na mokrom putu što u ukupnoj oceni učestvuje sa 30%, a zatim sledi ponašanje na snegu 20%, ledu 10%, suvom 15%, potrošnja goriva i habanje gume učestvuju sa po 10% i buka sa 5%.

  Najjeftinije gume pale na testu

  I na ovom testu se potvrdila izreka “nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”, jer su se jeftine gume nepoznatih proizvođača našle na začelju u svim testiranim kategorijama. Pošto ponašanje gume na mokrom učestvuje sa čak 30%, najlošije su se plasirale gume malo poznatih proizvođača Effiplus Epluto I, Premiorri ViaMaggiore, Syron Everest 1 i Sailun Ice Blazer WSL2.

  Premium brendovi najbolji izbor

  Opšti utisak sa ADAC testova je da takozvani premium brendovi (Bridgestone, Michelin, Goodyear, Dunlop, Continental i Pirelli) i dalje imaju prednost u odnosu na druge brendove i da sigurno nećete pogrešiti ako kupite jednu od ovih guma. Ali, kriza je sve žešća i mnogi ne mogu sebi priuštiti premium gume, već neki od brendova iz segmenta kvaltetnih guma srednje klase ili iz najniže budžet klase. Položaj na rang listi je u skladu s kvalitetom i cenama, gume srednje klase nalaze se u sredini, a gume iz budžet klase pri dnu. 

  Test zimskih guma 165/70 R14 T

  Model Ocena na testu
  Michelin Alpin A4 dobra
  Continental ContiWinterContact TS 800 dobra
  Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie 3 dobra
  Barum Polaris 3 zadovoljava
  Sava Eskimo S3+ zadovoljava
  Marshal I´ZEN MW 15 zadovoljava
  Goodyear UltraGrip 8 zadovoljava
  Semperit Master-Grip zadovoljava
  Vredestein Snowtrac 3 zadovoljava
  Firestone Winterhawk 2 EVO zadovoljava
  Dunlop SP Winter Response zadovoljava
  Hankook Winter i*cept RS W442 zadovoljava
  GTRadial ChampiroWinterPro dovoljna
  Effiplus Epluto I ne zadovoljava
  Premiorri ViaMaggiore ne zadovoljava
  Kompletan ADAC test  

  Samo tri “dobre” gume za male gradske automobile

  Najmanje gume koje koriste automobili kao što su Citroen C3, Fiat Panda, Volkswagen Polo i Toyota Yaris, su najslabije ocenjene jer su od 15 testranih guma samo Michelin Alpin A4, Continental ContiWinterContact TS 800 i Pirelli Winter 190 Snowcontrol Serie3, dobile ocenu “dobra”. Najbolju ukupnu ocenu je dobila guma Michelin Alpin A4.

  Test zimskih guma 205/55 R16 H

  Model Ocena na testu
  Continental ContiWinterContact TS850 dobra
  Michelin Alpin A4 dobra
  Dunlop SP Winter Sport 4D dobra
  Goodyear UltraGrip 8 dobra
  Nokian WR D3 dobra
  Bridgestone Blizzak LM-32 zadovoljava
  Semperit Speed-Grip 2 zadovoljava
  Vredestein Snowtrac 3 zadovoljava
  ESA-Tecar Super Grip 7+ zadovoljava
  Yokohama W.drive V903A zadovoljava
  Fulda Kristall Control HP zadovoljava
  Pirelli Winter 210 Snowcontrol Serie 3 zadovoljava
  Falken Eurowinter HS449 zadovoljava
  Hankook Winter i*cept RS W442 zadovoljava
  Uniroyal MS plus 66 zadovoljava
  Syron Everest 1 ne zadovoljava
  Kompletan ADAC test

  Continental WinterContact TS 850 najbolja guma za kompakt automobile

   Od 16 testiranih guma u dimenziji 205/55 R16, koja se koristi na automobilima kao što su, na primer, Audi A3, Mercedes c-class, Opel Astra i VW Golf, pet modela je dobilo ocenu “dobra”. Nova Continentalova guma WinterContact TS 850 je najbolje ocenjena, a slede Michelin Alpin A4, Dunlop SP Winter Sport 4D, Goodyear UltraGrip 8 i Nokian WR D3.

  Test zimskih guma 215/65 R16 T

  Model Ocena na testu
  Bridgestone Blizzak LM-80 dobra
  Dunlop SP Winter Sport 4D dobra
  Continental CrossContact Winter dobra
  Goodyear UltraGrip 8 zadovoljava
  Sava Eskimo SUV zadovoljava
  Sailun Ice Blazer WSL2 ne zadovoljava
  Kompletan ADAC test

  Tri najbolje ocene u kategoriji zimskih guma za SUV vozila

  Testirano je samo 6 modela guma u dimenziji 215/65 R16 koja se često sreće na SUV vozilima kao što su, na primer, VW Tiguan, Nissan Quashqai i Kia Sportage. Tri gume su dobile ocenu “dobra”, a samo jedna ocenu “ne zadovoljava”. Pobednik je Bridgestone Blizzak LM-80 ispred Dunlop SP Winter Sport 4D i Continental CrossContact Winter.