4Gume.com Logo

Test zimskih guma Auto Express

  01. novembar 2010.

  Britanski časopis Auto Express je objavio rezultate testa zimskih guma koji pokazuje da zimske gume imaju tri puta jače prijanjanje od letnjih guma. U testovima je učestvovalo šest zimskih guma dimenzije 205/55 R16, jedna letnja letnje gume i gume za sve sezone.

  Pobednik testa je guma Goodyear UltraGrip 7+ , a  Continental ContiWinterContact TS830 su zaostale za njima za manje od 1% . Prema rečima stručnjaka, između ova dva tipa guma razlika je bila skoro beznačajna, ali UltraGrip 7+ su pokazale najbolje karakteristike u kretanju po snegu. Bez obzira na drugo mesto, gume ContiWinterContact TS830 su postale pobednici u testu ponašanja na hladnoći i na mokrom putu.

  Gume Dunlop Winter SP 3D su zauzele  treće mesto, a na četvrtom se nalaze gume Vredestein Snowtrac 3 . Poslednja mesta na spisku su zauzele Pirelli SottoZero 210 Serie II i Nokian WRG2.

  Rezultati testova guma za sve sezone su pokazali da ove gume ne zaostaju za liderima testova zimskih guma za više od 5%. Letnje gume Continental Premium Contact 3 koje su pobedile na testu letnjih guma i koje su uzele učešće u testovima radi poređenja, su dobile mnogo manje poena od ostalih zimskih guma i guma za sve sezone: razlika u poenima između zimskih i letnjih guma dostigla je broj 23,6.

  Stručnjaci skreću pažnju na činjenicu da gume namenjene specijalno za zimske uslove obezbeđuju tri puta veće prijanjanje i dva puta veću stabilnost kretanja u krivinama nego letnje gume.