4Gume.com Logo

Točak Michelin na elektro pogon na Peugeotu BB1

    01. jul 2010.

    Na prošlogodišnjoj auto izložbi u Frankfurtu Peugeot je predstavio svoj koncept automobil BB1 čija je dužina samo 2,5 metra i koji je opremljen elektromotorima, monitranim unutar zadnjih točkova. U razvoju točka su učestvovali Peugeot i Michelin. Ovaj neobičan automobil postao je za korak bliži pojavi u prodaji, posle potvrde Peugeota da BB1 više nema status koncepta, već projektnog automobila. Verzija koja je u toku će se pojaviti između 2012-2013 godine. Najverovatnije je da će zadržati dizajn koncept automobila.

    Točkovi BB1 predstavljaju evolucija točka Michelin Active. Prema rečima zamenika predsednika kompanije Michelin za stabilan razvoj Patrika Oliva, tokom razvoja su se trudili da se koncentrišu na dve funkcije: kvalitet kočenja i električnu vuču. Po njihovom mišljenju, BB1 je vrlo uspešan koncept, jer spaja u sebi male gabarite i optimalan kapacitet.

    Točak sa elektropogonom Michelin poseduje kapacitet 20 konjskih snaga i daje BB1 ubrzanje do 30 km/h za 2,8 sekundi, a od 30 do 60 km/h za 4 sekunde. Energija je obezbeđena litijum-jonskom baterijom koja traje 120 km.