4Gume.com Logo

Trajni manjak guma u Evropi

  01. oktobar 2010.

   

  Evropa se susrela sa velikim nedostatkom guma koji nije privremenog karaktera. Prema mišljenju vlasnika teretnih automobila opaža se gotovo katastrofalan deficit.

  Pre godinu dana u celom svetu je toliko naglo opala tražnja za novim automobilima, da su mnogi auto giganti privremeno zaustavili proizvodnju. Pad proizvodnje automobila je povukao i proizvodnju auto delova, među kojima se značajno smanjio i broj proizvedenih guma. A pošto je pre godinu dana na tržištu guma bio pravi praznik  jer su se gume odlično prodavale, trgovci su napunili svoja skladišta robom koje je išla.

  Zbog toga su prodavci imali zadatak da brže smanje zalihe u skladištima, a fabrike, koje praktično nisu dobijale zahteve, bile su prinuđene da smanje, proizvodnju guma. Svoj doprinos u vreme deficita guma dao je i  slab rod kaučuka koji je osnovna sirovina u proizvodnji guma.

  Kako predviđaju stručnjaci, u ovoj sezoni Evropi će nedostajati nekoliko miliona guma. Manjak će se pre svega osetiti u segmentu komercijalnih vozila koji će morati da se orijentiše na protektiranje guma.

  Ako pred nastupajuću zimu uspete da rešite problem zimskih guma, ne nadajte se da ćete biti mirni na proleće kada se očekuje osetno povećanje cena letnjih guma. Ovaj redak slučaj na tržištu guma, da tražnja duže vremena premašuje ponudu, će se nastaviti i sledeće sezone.