4Gume.com Logo

Uskoro guma koja se sama pumpa

  01. avgust 2011.

  Kranj, 22. avgust – Sa inovacijom koja se razvija u laboratorijama preduzeća Goodyear Tire & Rubber Company, dani kada smo ručno pumpali vazduh u pneumatike koje su izgubile pritisak vazduha mogu ostati samo daleka uspomena. Ako bi pritisak u pneumatiku sve vreme imao propisanu vrednost, ne bi bilo potrebno da se pritisak proverava niti da se koristi odgovarajuća pumpa i manometar. Pored toga, moglo bi mnogo da se uštedi i na benzinskoj pumpi.

  Rezultati vladinih istraživanja i istraživanja u industriji pokazali su da pneumatici sa suviše niskim pritiskom povećavaju potrošnju goriva za 2,5 do 3,3 procenta, bilo da vozite putnički automobil ili kamion. Propisani pritisak u pneumaticima doprinosi da nivo emisija bude niži, vek trajanja pneumatika duži, a sigurnost i performanse vozila bolji.

  Tehnologija Air Maintenance Technology (AMT) će omogućiti da se u pneumaticima održava optimalan pritisak, a da za to ne bude potrebna nikakva spoljašnja pumpa ili elektronski uređaj. Svi sastavni delovi sistema AMT, uključujući minijaturnu pumpu, biće ugrađeni u pneumatiku. “Ova tehnologija je inače komplikovana, ali ideja koja stoji iza sistema AMT je relativno jednostavna – dovoljno je da se pneumatik kotrlja po putu,” kaže Jean-Claude Kihn, zamenik predsednika i glavni tehnički direktor preduzeća Goodyear. “Pneumatik koji može sam da održava propisani pritisak vazduha je nešto što vozači već odavno žele. Goodyear je prihvatio ovaj izazov, a napredak koji smo postigli je više nego stimulativan,” dodaje Kihn. “To će biti takva vrsta tehnološkog dostignuća da će se ljudi pitati kako su mogli da žive bez toga.”

  Goodyear nije dao procenu kada bi ova tehnologija mogla biti na raspolaganju u maloprodaji, ali je naveo da će rad biti znatno ubrzan zahvaljujući dotacijama u SAD i EU. Ured za tehnologiju vozila pri Ministarstvu energetike SAD je u sredu objavio da je dodelio sredstva u visini 1,5 miliona dolara za istraživanja, razvoj i prikaz sistema AMT za pneumatike za privredna teretna vozila. Sredstvima će upravljati Nacionalna laboratorija za tehnologiju u energetici, a rad će se odvijati u Inovacijskom centru preduzeća Goodyear u Akronu, Ohajo.
  Goodyear je u julu uspešno zamolio vladu Luksemburga za dotaciju za istraživanja i razvoj sistema AMT za putničke pneumatike. Rad će se odvijati u Inovacijskom centru preduzeća Goodyear u Kolmar-Bergu, u Luksemburgu. “Koncept je sličan, ali između sistema AMT kod pneumatika za putnička i privredna vozila postoje znatne razlike,” objašnjava Kihn. “Materijalna podrška vlada SAD i Luksemburga ukazuje na važnost navedenih projekata i na brojne prednosti koje će doneti vozačima u celom svetu.”  Osim toga, Ured za tehnologiju vozila pri Ministarstvu energetike danas je objavio da će dodeliti 1,5 miliona dolara za zajednički projekat preduzeća PPG Industries i Goodyear za smanjenje otpora kotrljanja pneumatika i povećanje efikasnosti potrošnje goriva. Cilj projekta je da se poveća prosečna efikasnost potrošnje goriva u voznom parku putničkih vozila korišćenjem nove tehnologije za gazeći sloj i zaptivne ploče pneumatika.  “Napredne tehnologije koje se ne vide očima – kao što su ove na kojima radimo zajedno sa PPG – doprineće da pneumatici obezbede znatno veću efikasnost potrošnje goriva, pri čemu sve druge važne karakteristike, kao što su prianjanje i dug vek trajanja gazećeg sloja, neće biti ugrožene,” kaže Kihn.