4Gume.com Logo

Uvoz kineskih guma u SAD

  01. jun 2009.

  (18.06.09.) Američko Udruženje industrijskih radnika (The United Steelworkers – USW) saopštilo je da je zadovoljno što je Međunarodna trgovinska komisija prihvatila peticiju udruženja, i donela odluku sa 4 glasa za i 2 protiv da ogroman rast uvoza jevtinih guma iz Kine ugrožava domaću industriju. Rast uvoza je uslovio otpuštanje radnika i zatvaranje fabrika u SAD.

   “Naša privreda ne može oživeti sve dok vlada ne primeni trgovinske zakone koji su napisani da spreče i onemoguće anti konkurentsku praksu koja uzrokuje remećenje tržišta” rekao je predsednik USW Leo W. Gerard. “ Mi predviđamo da će nam mere koje ćemo uputiti predsedniku Obami dati potrebno vreme za obnovu američke industrije guma.”

  Predsednik SAD, koji je u kampanji obećao da će obezbediti da Kina poštuje svoje obaveze prema SAD saglasno međunarodnim trgovinskim ugovorima, doneće konačnu odluku o stupanju na snagu trgovinskih olakšica.

  USW je uputio peticiju Međunarodnoj trgovinskoj komisiji 20. aprila. U peticiji se kaže da je uvoz guma iz Kine povećao za 215% u periodu od 2004 d0 2008 godine u fizičkom obimu i 295%  u vrednosti. U 2008, Kina je izvezla u SAD oko 46 miliona guma za potrošačko tržište u vrednosti većoj od 1.7 milijardi dolara. Dok je kineski izvoz utrostručen, domaća proizvodnja guma za potrošačko tržište je opala za 25%.

  U ovom periodu, oko 5100 radnika je izgubilo posao, a očekuje se da će više od 3000 izgubiti posao do kraja godine pošto su pred zatvaranjem još tri fabrike. USW veruje da će vlada doneti mere koje će kineski izvoz guma za putnička, 4x4, SUV i dostavna vozila u SAD svesti na 21 milion godišnje. To bi vratilo kineski izvoz na nivo iz 2005, a bio bi dozvoljen godišnji rast od 5% u naredih tri godine.