4Gume.com Logo

Vozači F1 nezadovoljni gumama Bridgestone

  01. jun 2010.

  Vozači F1 su izrazili nezadovoljstvo gumama Bridgestone za sezonu 2010. Podsećamo da će krajem sezone japanska kompanija napustiti šampionat.

  Vozač Ferarija Felipe Masa izjavio je da mu je potrebno toplo vreme, meke gume ili hrapavi asfalt da bi bio brz kao njegov konkurent Fernando Alonso. "Kada sve toliko zavisi od guma, to malo liči na trke ", citira Маsu Autosport. Brazilac je takođe ogorčen time što nekim njegovim suparnicima uključujući Luisa Hamiltona uspeva da zagreju gume "već u prvom brzom krugu ".

  "Ponašanje gume predstavlja teško rešivu zagonetku" smatra vozač Mercedesa Niko Rosberg. Njegov supranik Mihael Šumaher dodaje: "Ponekada se njihovo ponašanje menja iz dana u dan u zavisnosti od jednog ili dva faktora ". Veruje se da je razlog konstrukcija karkase koja je mnogo čvršća nego ranije i koja je promenjena da bi se sprečila vrsta problema koje je imao Michelin na trci u Indanapolisu 2005. godine.

  Ali to znači da neki vozači imaju teškoće da dostignu radnu temperaturu guma. „Možete jasno videti da agresivan stil vožnje Hamiltona značu da gume lakše počinju da „rade” nego kod Batona”, rekao je šef Mercedes-ovog tima Ros Bron.

  Uprkos očekivanjima, u 2011. godini Pirelli će ponuditi ekipama ista 4 tipa guma kao i Bridgestone - vrlo meke, meke, srednje i tvrde, saopštava Motorsport. Ranije se pretpostavljalo da će se Pirellli zadržati na 3 tipa - mekim, srednjim i tvrdim. Najverovatnije da je konačno rešenje vezano za to, što je izbor za jedinog isporučioca guma F1 napravljen mnogo kasnije nego što se pretpostavljalo, zbog čega se morao sačuvati prethodni pravilnik o gumama.