4Gume.com Logo

Yokohama dB Super E-spec - guma s pomorandžinim uljem

  01. jun 2009.
  Yokohama

  Od kako je pronađen proces vulkanizacije 1844. godine, gume su se proizvodile uglavnom korišćenjem nafte. Današnjim predstavljanjem potpuno nove gume Yokohama dB Super E-spec™, prve gume sa ubrizganim uljem pomorandže, koja je sastavljena od 80% materijala koji nisu na bazi nafte – Yokohama Tire Corporation je uistinu ponovo pronašla gumu.

  „ Ekološka guma dB Super E-spec je mešavina postojanog pomorandžinog ulja i prirodne gume koja značajno smanjuje  korišćenje nafte, bez uticaja na performanse gume,“ rekao je Den King, potpredsednik prodaje Yokohama. „To će takođe pomoći kupcima da uštede novac na benzinskim pumpama, poboljšanjem efikasnosti potrošnje goriva kroz smanjenje otpora kotrljanja od 20%. Ovim inovacijama dB Super E-spec bi mogla biti tehnološki najviše unapređena guma koja je ikada proizvedena.“

  Mark Čang, direktor Yokohame za  za korporativno planiranje i strategiju, je dodao: “Guma dB Super E-spec i tehnologija ubrizgavanja pomorandžinog ulja je u saglasnosti sa ukupnim mandatom kompanije za proizvodnju proizvoda svetske klase i istovremenu zaštitu životne sredine. Svaki galon goriva koji uštede gume znači najmanje 20 funti manje CO2 ispuštenog u atmosferu, a pošto je dB Super E-spec načinjena od prirodnih sastojaka, većina ovih materijala potiče iz obnovljivih izvora. Nijedna guma na tržištu ne nudi ni približno ovakve koristi za okolinu zajedno sa nadmoćnim performansama. “

  ”Ideja kombinovanja ulja iz ploda pomorandže je prvobitno potekla od naših inženjera koji se bave trkačkim gumama,” rekao je Čang. “Ista tehnologija pomorandžinog ulja, koja poboljšava prijanjanje gume, danas se može videti na našoj  ADVAN® ENV-R1TM trkačkoj gumi na automobilima u trkama Porsche GT3 Cup. ENV-R1 (zvanična guma Yokohaminog takmičenja  Patrón GT3 Challenge) je prva ekološka trkačka guma koja se koristi u motorsport serijama.”

  Guma dB Super E-spec koja je nagrađena na sajmu SEMA 2008 (sajam udruženja proizvođača specijalne opreme), biće u početku raspoloživa u četiri dimenzije: 185/65R15 88H, 195/65R15 91H, 195/55R16 86V -i 215/60R16 95V – koje će opremiti popularna hibridna vozila kao što su Toyota Prius, Honda Civic Hybrid/Civic GX NGV, Toyota Camry Hybrid, Honda Accord Hybrid, Nissan Versa i VW Golf.

  www.yokohamatire.com .