4Gume.com Logo

Ženeva 2010: Pirelli PZero Corsa System za Lamborghini

    01. mart 2010.

    Na sajmu automobila u Ženevi (International Motor Show Geneva), Pirelli je još jednom potvrdio tehnološko partnerstvo sa Lamborghini-jem i predstavio novu gumu PZero Corsa System. Nova guma je konstruisana za novi superautomobil Gallardo LP 570-4 Superleggera i namenjena je poslednjoj generaciji vozila najviših performansi. Radeći na unapređenju karakteristika najnovijih članova porodice Lamborghini, razvojni centar Pirelli-ja je razvio gume koje doprinose očuvanju okoline sastojcima i rešenjima koji smanjuju otpor kotrljanja istovremeno zadržavajući maksimalne performanse bezbednosti i upravljivosti. Gallardo LP 570-4 Superleggera će koristiti nove gume u dimenzijama 235/35ZR19 i 295/30ZR19.

    PZero Corsa System kombinuje usmereni dizajn gazećeg sloja na prednjim gumama sa asimetričnim na zadnjim gumama radi smanjivanja mogućnosti akvaplaninga, tipičnog problema koji se javlja kod guma koje potiču od semi-slik sportskih guma. Prednja guma zadržava prethodni dizajn gazećeg sloja, dok su inovativni materijali i tehnologije uvedene da bi pomogli uspostavljanje ravnoteže sa novom asimetričnom zadnjom gumom veće širine i nižeg profila. Zadnja guma ima snažne blokove i puna ramena koji daju najbolje moguće vozne karakteristike na suvom čak i u najekstremnijim uslovima. Uključivanje uzdužnih kanala poboljšalo je odvođenje vode i smanjilo mogućnost akvaplaninga, uprkos smanjenoj dubini šare. Nova kombinacija prednjih i zadnjih guma i novi materijali potiču iz auto sporta što je omogućilo novoj PZero Corsa System najviši nivo performansi i na suvoj i na mokroj podlozi.

    PZero Corsa System je guma sa najboljom upravljivošću u liniji guma ultra visokih performansi (UHP) koje je Pirelli specijalno razvio za najprestižnije automobile visokih performansi. Nova guma nudi vozačima performanse u svim aspektima: upravljivost, udobnost i bezbednost. Primenjene su Pirelli-jeve inovacije koje su zaštićene sa 5 patenata koji štite dizajn gazećeg sloja, smese i strukturu gume. Osim toga, konstrukcija gazećeg sloja nudi najveći mogući nivo prijanjanja na mokrim putevima i smanjenu buku. Asimetrični profil utiče na ravnomerno habanje i koktakt sa podlogom koji ostaje isti na svim brzinama. I na kraju, što je posebno važno za zaštitu okoline, Pirelli je tri godine pre stupanja na snagu Evropske direktive, proizveo gume koj ne sadrže aromatična ulja.

    Dobra saradnja između Pirelli-ja i Lamborghini-ja nije ograničena samo na razvoj guma nego je proširena i na auto sport i događaje koje organizuju proizvođači automobila, tako da je Pirelli jedini snabdevač gumama trke Blancpain Super Trofeo i Lamborghini Track Academy.