4Gume.com Logo

Zimska guma za F1

  01. februar 2007.

  Bridgestone Motorsport je proizveo specijalnu seriju zimskih guma Potenza F1 na zahtev BMW Zauber F1 tima. Ova nova guma je predstavljena 4. februara na konjskim trkama White Turf u Sent Moricu u Švajcarskoj. Vozač Zaubera Nik Hajdfeld vozio je po zaleđenom jezeru Sent Moric i testirao nove gume.

  Svaka prednja F1 zimska guma sadrži 420 iglica, dok zadnja sadrži čak 588 iglica, čime je garantovano dobro ponašanje u ekstremnim vremenskim uslovima. Dvojici Bridgestonovih tehničara trebalo je čak 16 sati da ugrade 2016 iglica u dvoslojni protektor za samo jedan set guma.

  Iglice od volframa, ugrađene u specijalno aluminijumsko kućište, dizajnirane su tako da obezbede pouzdano prijanjanje na ledu i utabanom snegu, što je bilo neophodno jer su temperature dostizale i -15°C. Mehaničari iz Zauberovog tima morali su da zagrevaju motor na svakih pola sata kako se ne bi zamrzao.

  “Ovo je bilo jedinstveno iskustvo – bilo je impresivno videti predivan šumski pejzaž koji okružuje jezero. Zamrznuta staza bila je mnogo grublja nego što sam navikao u Formuli 1. Iako nije bilo lako voziti na ovakvoj podlozi, izuzetno sam uživao u vožnji“, izjavio je Nik Hajdfeld.

  Guma je proizvedena u Bridgestone Motorsport Tehničkom centru u Tokiju. Bridgestone je ovog puta primenio znanja stečena u proizvodnji zimskih putničkih guma. Meka mešavina omogućila je dobro prijanjanje na znatno nižim temperaturama od uobičajenih u Formuli 1 (90-110°C).