4Gume.com Logo

Zimske gume u Americi

  01. decembar 2010.

  Blage zime na većem delu terirorije SAD daju mogućnost većini amerikanaca da ne razmišljaju o zameni letnjih guma zimskim. U severnom delu zemlje, naprimer u državama Aljaska ili Vašington, policija preporučuje vozačima da sami dobrovoljno nabave gume sa klinovima ili lance za točkove.

  Zanimljivo je da je u šest američkih država, uključujući Havaje, zabranjeno voziti sa klinovima, dok se u sedam drugih država i u vrelom Nju Meksiku, mogu koristiti zimske gume sa klinovima skoro cele godine. U svim ostalim administrativnim teritorijama SAD pravila korišćenja klinova određena su datumima.  

  U državi Vašington, korišćenje zimskih gume sa klinovima, moguće je po želji vozača i samo u periodu između 01.11. do 31.3. U drugom periodu vožnja sa ovim gumama je zabranjena i kažnjiva. Kao dopunu klinovima policija Vašingtona predlaže vozačima lance koji se mogu montirati u slučaju snežnih padavima, a u odsustvu lanaca policija ima pravo da zabrani ulazak u opasnu regiju.

  Na Aljasci vozači mogu da pređu na zimske gume još ranije. Ovde je dozvoljeno korišćenje guma sa klinovima od 15. septembra do 1.maja.
      
  U Kanadi je vlastima ipak pošlo za rukom da donesu naredbu o obaveznom prelasku na zimske gume. U Kvebeku, su počev od 2005.godine, u periodu od 15. decembra do 15.marta sva registrovana putnička vozila i taksi vozila obavezni da zamene letnje zimskim gumama. Kazna iznosi od 200 do 300 dolara.