4Gume.com Logo

Test letnjih guma ADAC 2014

  11. maj 2014.

  Testovi guma nemačkog auto magazina ADAC su među najcenjenijim testovima guma koji se sprovode u Evropi. Pored objektivnosti koja je dokazana u proteklih 40 godina jedan od razloga velike popularnosti ADAC testova guma je što se testiraju guma koje su najčešće na putevima širom Evrope. U ovogodišnjem testu letnjih guma zastupljene su standardne veličine 175/65 R14 T i 195/65 V.

  Test letnjih guma 195/65 R15 V - ADAC 2014

  Kao deo opsežnog testiranja ocenjeno je 17 letnjih guma veličine 195/65 R15 V. Sedam guma je imalo vrlo izbalansirane karakteristike i zahvaljujući tome ocenjene su ocenom “dobre”, osam ocenom “zadovoljava”, jedan model gume je dobio ocenu “dovoljna”, a  jedan “nedovoljna”.

  Najbolju ukupnu ocenu je dobila guma Goodyear Efficient Grip Performance pre svega zahvaljujući dobrim performansama na mokrim i suvim putevima. Istovremeno su i ostale karakteristike dobro ocenjene (osim otpora kotrljanja). Na suvim podlogama Goodyear je za malo nadmašio modele Hankook Kinergy Eco K425 , Pirelli Cinturato P1 Verde i Vredestein Sportrac 5 koji su takođe dobili ocenu “dobre”.

  Na mokrim putevima ostale “dobre” gume nisu dobile tako dobre ocene kao Goodyear Efficient Grip. Korejski Hankook je visokim plasmanom potvrdio epitet najperspektivnijeg svetskog proizvođača guma. Dunlop Sport BluResponse je na testu imao najmanju potrošnju goriva, a Fulda EcoControl HP je u ovoj grupi imala najbolje karakteristike habanja.

  U grupi modela koji su dobili ocenu “zadovoljava” tri gume su u poslednjih nekoliko godina bile bolje plasirane na testovima. Preveliko habanje guma koštalo je Bridgestone Turanza T001 i Continental Conti Premium Contact 5 najbolje ocene, mada su u ostalim kriterijuma bile na najvišem nivou. Posebno su bile dobre na suvim i mokrim putevima gde nisu zaostajale za najbolje plasiranim gumama. Michelin Energy Saver + je imao odlične karakteristike habanja, ali nije osvojio najvišu ocenu zbog loših performansi na mokrom.

  Semperit Speed-Life i Kumho KH27 ECOWING ES01 su propustili priliku da budu ocenjene ocenom “zadovoljavajuće” zbog performansi na mokrom.

  Yokohama Blue Earth AE01 , Nexen N Blue HD i High Performer Sport HS3 su imale, pored slabih ocena za ponašanje na mokrom, i loše karakteristike habanja.

  Indijska guma Apollo Alnac 4G je dobila ocenu “dovoljna”, a najlošije je prošla guma Federal Formoza FD2 koja je pored slabih ocena na brzinskim testovima bila vrlo loša na mokrom. Za gumu koja ima najslabije karakteristike na mokrom obično je rezervisano poslednje mesto i najslabija ocena na testu ADAC-a. 

  Model                                                     Ocena na testu

  Goodyear Efficient Grip Performance     dobra

  Dunlop Sport bluResponse                      dobra

  Hankook Kinergy Eco K425                     dobra

  Fulda EcoControl HP                               dobra

  Nokian Line                                              dobra

  Pirelli Cinturato P1 Verde                         dobra

  Vredestein Sportrac 5                              dobra

  Semperit Speed-Life                                dobra

  Kumho EcowinG ES01 KH27                  zadovoljava

  Yokohama BluEarth AE01                       zadovoljava

  Michelin Energy Saver+                          zadovoljava

  Bridgestone Turanza T001                     zadovoljava

  Continental ContiPremium Contact 5      zadovoljava

  Nexen N blue HD                                    zadovoljava

  High Performer Sport HS3                      zadovoljava

  Apollo Alnac 4G                                      dovoljna

  Federal Formoza FD2                            nedovoljna

  Test letnjih guma 175/65 R14 T - ADAC 2014

  Ove godine ADAC je testirao 16 letnjih guma u dimenziji 175 /65 R 14 T koja je zastupljena na malim gradskim automobilima.

  Šest guma sa dobro izbalansiranim karakteristikama je ocenjeno ocenom “dobra”, sledećih šest je dobilo ocenu “zadovoljava”, jedna je bila “dovoljna”, a čak tri su dobile ocenu “nedovoljna”. Malo je iznenađenje što je među prvih šest najboljih guma bilo čak tri modela koji ne pripadju premium brendovima.

  Na testu je pobedio nemački Continental ContiEcoContact 5 koji je bio bolji od konkurenata po skoro svim važnijim testiranim kriterijumima. Samo na mokrom korejski Hankook Kinergy Eco 425 K je bio bolji. Ocenu “dobra” dobile su i gume Pirelli Cinturato P1 Verde, Bridgestone Ecopia EP 150 , Falken SN832 Sinera Ecorun i Nokian Line koje su imale uravnotežene performanse bez posebnih slabosti. Hankook, Falken i Nokian ne pripadaju premium brendovima i zato ovaj plasman predstavlja velik uspeh za njih. Većina modela od sledećih šest ocenjenih sa “zadovoljava”  ima samo neznatne nedostatke. Firestone Multihawk i Michelin Energy Saver + je ponašanje na mokrom sprečilo da dobiju najbolju ocenu. Michelin je ipak bio najbolji u performansama habanja gume. Ostale gume iz ove grupe dobile su ocenu “zadovoljavajuće” pre svega zbog ponašanja na mokrom. Slabosti u kočenju na mokrom u ovoj grupi su pokazale gume Vredestein T -Trac 2, Semperit Comfort-Life 2, a posebno Goodyear Efficient Grip Compact.

  Avon ZT5 je imao slabosti na mokrom, a nije bio ubedljiv ni na suvom. Zbog toga je ova guma ocenjena  ocenom “dovoljan”.

  Značajne i ozbiljne nedostatke na mokrom su pokazale gume Debica Passio 2 , Cormorant Impulser b2 i Dynaxer HP3. Najduži put kočenja je najviše uticao da ove gume dobiju najgoru ocenu “nedovoljan”.   

  Model                                    Ocena na testu

  Continental ContiEcoContact 5    dobra

  Hankook Kinergy Eco K425          dobra

  Pirelli Cinturato P1 Verde              dobra

  Bridgestone Ecopia EP 150          dobra

  Falken Sincera SN832 Ecorun      dobra

  Nokian Line                                    dobra

  Firestone Multihawk                       zadovoljava

  Michelin Energy Saver+                 zadovoljava

  Barum Brillantis 2                           zadovoljava

  Vredestein T-Trac 2                       zadovoljava

  Goodyear Efficient Grip Compact   zadovoljava

  Semperit Comfort-Life 2                  zadovoljava

  Avon ZT5                                       dovoljna

  Debica Passio 2                             nedovoljna

  Kormoran Impulser b2                    nedovoljna

  Kleber Dynaxer HP3                       nedovoljna