4Gume.com Logo

Bridgestone Potenza S007 izabrana za novi Ferrari F12berlinetta

    07. septembar 2013.

    Guma Potenza S007 je specialno razvijena za najbrža sportska vozila koja zahtevaju izuzetan nivo kvaliteta potreban za savlađivanje ekstremnih bočnih sila pri brzoj vožnji. Konstrukciju gazećeg sloja karakterišu kruti blokovi koji daju vrhunski odziv na upravljačke komande i izuzetno prianjanje na suvoj podlozi. Široki spoljni kanali u kombinaciji sa specijalno prilagođenom konstrukcijom karkase  omogućuju maksimalno prianjanje u krivinama, čak i u uslovima kada je automobil opterećen. Gume Potenza S007 će biti montirane na model  F12berlinetta u konvencionalnoj i Run-Flat tehnologiji.

    “Bridgestone je veoma ponosan što nastavlja dugogodišnje partnerstvo sa Ferrari-jem i što je izabran da razvije gumu za najmoćniju Ferrari-jevu seriju koja je ikada proizvedena” rekao je Edwin Van der Stad, direktor prodaje guma za potrošače Bridgestone Europe.

    Novi Ferrari F12berlinetta je svakako veliki izazov za konstruktore guma. Ferrari F12berlinetta je uvod u novu generaciju automobila Ferrari sa 12 cilindara sa neprevaziđenim performansama (od 0-200 km/h za 8,5 sekundi, maksimalna brzina preko 340 km/h i vreme kruga na stazi Fiorano 1 minut i 23 sekunde), izuzetnim novim motorom, sjajnom upravljivošću, inovativnom konstrukcijom i aerodinamičnom linijom. Inženjeri Bridgestone-a su razvili gumu Potenza S007 na osnovu iskustva stečenog tokom 14 sezona u Formuli Jedan gde je Bridgestone bio zvanični isporučilac guma. Da bi zadovoljio zahteve Ferrari-ja za poboljšanje efikasnosti potrošnje goriva Bridgestone je primenio najsavremenije znanje na molekularnom nivou što je pomoglo da se optimizuje gumena smesa i reakcija između ugljenika, silike i gume, smanji otpor kotrljanja i potrošnju goriva.

    Bridgestone razvija gume i isporučuje ih kao originalnu opremu još od modela Ferrari 348 iz 1990-te godine. Mnogi od Ferrari-jevih vrhunskih automobila opremljeni su gumama Bridgestone. Bridgestone je takođe isporučivao trkačke gume Potenza F1 za Scuderia Ferrari Formula tim između 1999 i 2010-te godine, u periodu kada je Ferrari osam puta osvojio šampionat konstruktora i sedam puta šampionat vozača.